Uhelná dráha Nýřany, Nýřany

Uhelná dráha Nýřany

Nýřany, Nádražní 84

Není tu akce, kterou Uhelná dráha Nýřany pořádá? Přidej ji
  • Byli tadymasek475111
  • Fotky z okolí
  • Ohodnoť místo
  • imcplzen.cz

Muzeální dráha resp. železniční vlečka z nádraží Nýřany
do areálu firmy DIOSS (býv. Důl Ziegler později objekty n.p. TESLA závod Nýřany) je hmatatelným pozůstatkem původně značně rozsáhlého systému tzv. uhelných drah, vznikajících na Nýřansku od 2. pol. 19. století díky průmyslovému rozmachu, spojenému s rozvojem těžby a otevíráním mnoha šachet.

Trasa vlečky začíná na západním zhlaví nádraží Nýřany a vede souběžně s hlavní tratí přes chráněný úrovňový přejezd a dále kolem plotu závodu FEXIM, kam ústí dvě odbočky. Ca. na úrovni Vančurovy ulice se obě dráhy od sebe začínají oddělovat, přičemž vlečka se stáčí táhlým pravým obloukem. Ještě před mostkem nad silniční spojkou Šůlovy a Železniční ulice se nalézá zastávka Nýřany-zastávka (zřízená pro podnik FEXIM).

Za koncem oblouku dráha křižuje polní cestu a vede kolem prostoru býv. dolu Humboldt, u kterého se nalézá druhá zastávka. Přejezd s asfaltovou cestou k býv. dolu je nechráněný. Trať se vine skrze lány, poté obloukem vlevo podjede dnešní dálnici D5, po mostku překoná Luční potok a dorazí před areál podniku DIOSS Nýřany, kde je umístěna koncová zastávka. Rozsah kolejiště uvnitř závodu byl v minulosti značně redukován a dnes zde zbývá pouze jedna kolej a pak odbočka vedená mimo prostor podniku jižním směrem k bývalým muničním skladům.

Po letech chátrání byla vlečka roku 2015 v kompletní délce obnovena a plánuje se na ní občasný provoz historických parních a motorových vlaků. Jako unikátní technická památka se stane prvou muzeální dráhou v Plzeňském kraji.

Nádraží Nýřany je výchozí železniční stanicí historických vlaků muzeální dráhy. Nácestné zastávky Nýřany-zastávka a Důl Humboldt prozatím nejsou v provozu – probíhají práce na jejich obnově.



Ukaž mi akce v okolí Ukaž mi cyklotrasy v okolí

Uhelná dráha Nýřany na fotkách...

Uhelná dráha Nýřany, Nýřany

 
Máš lepší fotku tohoto místa? Přidej ji

Přihlas se a přidej na Informuji.cz své nejlepší fotky tohoto místa. Děkujeme za pomoc! :)


Štítky

Uhelná dráha Nýřany: hodnocení ostatních

Toto místo ještě nikdo nehodnotil. Buď první!