Vila Tugendhat, Brno

Vila Tugendhat

Brno, Černopolní 45

Není tu akce, kterou Vila Tugendhat pořádá? Přidej ji

Vila manželů Grety a Fritze Tugendhatových z let 1929–1930, navržená architektem Ludwigem Miesem van der Rohe.

Jako jediná památka moderní architektury v České republice byla v roce 2001 zapsána do Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

V letech 2010–2012 prošla vila Tugendhat památkovou obnovou a restaurací. Stavba i s přilehlou zahradou byla restaurována do podoby z doby jejího dokončení v roce 1930. Interiéry jsou vybaveny exaktními replikami původního mobiliáře. Návštěvníci si tak mohou plně vychutnat autenticitu vily, její neobvyklé členění i nádherné výhledy.

V tzv. suterénu bylo restaurováno technické zázemí vily zahrnující strojovnu vzduchotechniky, kotelnu, strojovnu pro elektrické spouštění oken, prádelnu, fotokomoru a trezor na kožichy. Je zde také umístěna expozice představující architekta, stavebníky a život rodiny ve vile do roku 1938, kdy před hrozbou druhé světové války Tugendhatovi emigrovali. Návštěvníkům je nově k dispozici bookshop.

V současné době je možné ve vile Tugendhat navštívit tři okruhy. Základní okruh trvající 60 minut zahrnuje obytné prostory vily a vstup na zahradu. Rozšířený okruh v délce 90 minut zahrnuje navíc i technické zázemí vily.

Třetím okruhem je samostatná prohlídka zahrady s příjemným posezením a krásnými pohledy na vilu i do jejích prosklených interiérů hlavního obytného prostoru. Okruh zahrnuje i prohlídku aktuální výstavy a expozice o architektovi vily a životě rodiny ve vile do roku 1938. Vzhledem k dlouhodobé obsazenosti prohlídek interiérů okruh zahrady velmi doporučujeme.

Na prohlídky interiérů vily je nutné si zakoupit vstupenku v on-line předprodeji, nebo na pokladně vily Tugendhat.

Vila pořádá výstavy volně přístupné v rámci okruhu zahrada a během roku i řadu kulturních akcí.

Foto: Andrea Morkusová, Tomáš Vojáček



Ukaž mi akce v okolí Ukaž mi cyklotrasy v okolí

Vila Tugendhat na fotkách...

Máš lepší fotku tohoto místa? Přidej ji

Přihlas se a přidej na Informuji.cz své nejlepší fotky tohoto místa. Děkujeme za pomoc! :)


Vila Tugendhat: hodnocení ostatních

Toto místo ještě nikdo nehodnotil. Buď první!

Kousek odtud doporučujeme...

Je libo tematický výlet po okolí?

Počasí v okolí města Brno?