Zámek Bystřice nad Úhlavou

Nýrsko, Bystřice nad Úhlavou 1

Není tu akce, kterou Zámek Bystřice nad Úhlavou pořádá? Přidej ji

První archivní zmínka je z roku 1339, kdy Sezema, syn Protivův z Dolan kupuje toto panství. Zřejmě již tehdy stála v místě dnešního zámku rozsáhlá tvrz. V druhé polovině 14.století byla původní tvrz rozšířena do podoby hradu. Koncem 15.století se stala Bystřice na dlouhou dobu  majetkem Kočů z Dobrše, jednoho z nejvýznačnějších šlechtických rodů tehdejšího českého království.

Bystřice v podobě nově přebudovaného renesančního zámku se stala významným kulturním střediskem humanitních osobností. Odtud vyjeli   roku 1598 Kryštof Harrant z Polžic a Bezdružic  a Heřman Černín z Chudenic na pouť do Svaté země Palestiny. Zadlužení majitelé bystřického panství neudrželi náklady rozsáhlého panství a tak získal majetek v soudní dražbě roku 1839 kníže Karel ze starého německého knížecího a panovnického rodu Hohenzollern – Sigmaringen. Za Hohenzollernů došlo v letech 1848-1852 k nákladné přestavbě v pseudogotickém slohu, která výrazně poznamenala především severní průčelí zámku a vstupní věž.     

Po roce 1945 byl zámek využíván jako vojenský lazaret, policejní stanice a později jako ústav pro mentálně postižené děti.



Ukaž mi akce v okolí Ukaž mi cyklotrasy v okolí
Máš fotku tohoto místa? Přidej ji

Přihlas se a přidej na Informuji.cz své nejlepší fotky tohoto místa. Děkujeme za pomoc! :)


Štítky

Zámek Bystřice nad Úhlavou: hodnocení ostatních

Toto místo ještě nikdo nehodnotil. Buď první!