Muzeum Škoda, Plzeň

Muzeum Škoda

Plzeň, Korandova 4

Není tu akce, kterou Muzeum Škoda pořádá? Přidej ji
  • Byli tady
  • Ohodnoť místo
  • www.pruvodce.com

Muzeum Škoda bylo založeno v roce 1974 a jeho provozovatelem je ŠKODA Holding, a.s. Plzeň.
 
V budově muzea v Korandově ulici 4. je sledován vývoj podniku od jeho založení v roce 1859 do současné doby. V přízemí je na fotografiích, modelech a originálních exponátech dokumentován rozvoj strojírenských a metalurgických oborů v období Rakouska – Uherska a přetvoření největší zbrojovky monarchie v mohutný československý koncern po roce 1918. Jsou charakterizovány exportní aktivity a unikátní výrobky, jako ocelové odlitky pro stavbu lodí, mostní konstrukce a zbrojní výroba. Návštěvník se seznámí se závody a společnostmi koncernu v letech 1918 – 1939 v Československu a v zahraničí, včetně ukázek výrobků. Důležité místo zaujímá od roku 1923 dodnes užívaná proslulá ochranná známka – okřídlený šíp v kruhu. Období druhé světové války je dokumentováno modely tanků, dělostřeleckým materiálem, snímky z leteckých útoků na plzeňské závody a jejich obnovy.
 
Znárodnění koncernu po roce 1945 a jeho význam pro rozvoj těžkého strojírenství zachycují modely unikátních strojů a zařízení, ale i umělecké figurální odlitky. První poschodí muzea obsahuje modely elektrických lokomotiv, tramvají, trolejbusů, obráběcích strojů, jaderných reaktorů, parních a vodních elektráren atd., vyráběných v současné době. Některé z modelů jsou funkční, což je zvlášť přitažlivé pro mládež. Součástí návštěvy muzea může být i prohlídka některé výrobní haly pro předem ohlášenou skupinu zájemců.
Pozn.: Vývoj automobilů ŠKODA není v expozicích muzea zastoupen. Tuto funkci plní muzeum firmy AUTO ŠKODA v Mladé Boleslavi.



Muzeum Škoda a okolí - aktuální program

Toto muzeum/galerie si nedoplňuje program nebo není naším partnerem. Víš o akci, která se zde koná? Přidej ji.

Ukaž mi akce v okolí Ukaž mi cyklotrasy v okolí
Máš fotku tohoto místa? Přidej ji

Přihlas se a přidej na Informuji.cz své nejlepší fotky tohoto místa. Děkujeme za pomoc! :)


Štítky

Muzeum Škoda: hodnocení ostatních

Toto místo ještě nikdo nehodnotil. Buď první!