Febiofest zahájí nový film Agnieszky Hollandové Přes kosti mrtvých

Febiofest zahájí nový film Agnieszky Hollandové Přes kosti mrtvých

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Letošní pražský filmový festival Febiofest odstartuje premiérou nového snímku polské režisérky Přes kosti mrtvých, který se bude promítat ve čtvrtek 23. března v Obecním domě. Na zahájení dorazí americký režisér Abel Ferrara, který zde převezme ocenění Kristián. Předsedou poroty se tento rok stane Juraj Herz, jehož proslavily filmy Spalovač mrtvol nebo Petrolejové lampy. V anketě o digitalizaci zvítězil snímek Davida Lynche Modrý samet, který se objeví na programu. Festival bude probíhat v kině CineStar Praha – Anděl do pátku 31. března.

Temná polská detektivka Přes kosti mrtvých s Miroslavem Krobotem bude letos první film, který budou moci diváci v rámci Febiofestu zhlédnout. Na slavnostním zahájení ho osobně uvede režisérka Hollandová a scenárista Štěpán Hulík, který s polskou filmařkou natočil Hořící keř a sám stvořil scénář k seriálu Pustina. Světová premiéra filmu se uskuteční na festivalu Berlinale.

Cenu Kristiána za přínos světové kinematografii letos mimo jiné dostane newyorský režisér Abel Ferrara, známý díky svým provokativním a neo-noirovým snímkům, jako např. Vítejte v New Yorku v hlavní roli s Gérardem Depardieuem nebo poctě významnému italskému režisérovi a scenáristovi Pieru Paolu Pasolinimu, kterého ve snímku ztvárnil Willem Dafoe. Dalším letošním držitelem ceny se stane kameraman Peter Suschitzky, jehož výběr snímků bude k vidění na festivalu – mezi nimi třeba Nahý oběd či Východní přísliby, na kterých spolupracoval s Davidem Cronenbergem.

Nový ročník s sebou přináší nové programové ředitele – Annu Kopeckou a Michala Hogenauera – a také nové programové sekce. V rámci „popové“ sekce Central Park bude promítán hudební irský snímek Sing Street, francouzské drama Polina o mladých baletkách nebo film Pátá loď o netradiční dětské rodině.

Žánrové filmy či hudební dokumenty

Sekce půlnočních filmů s názvem Noční cirkus přinese výstřední žánrové filmy od komedií po akční krváky, např. snímek Nenarozená pomsta v režii britské komičky Alice Lowe. Pro milovníky hudby jsou připraveny dokumentární snímky v sekci Hi-Fi Docs, mezi nimi se objeví především portréty interpretů, třeba dokument o britpopové kapele Oasis: Supersonic či o životě rockové ikony Janis Joplin.

 

Sekce Panorama se letos zaměří na současné festivalové trendy, a uvede tak např. německé drama Cesta snů. Nová sekce Masters bude prezentovat nejnovější díla světoznámých režisérů. Mezi nimi nebude chybět třeba válečný film Ulička slávy od Anga Leeho, tvůrce Zkrocené hory či Pí a jeho život, nebo ekologický thriller německého režiséra Wernera Herzoga Sůl a oheň.

Hlavní soutěž Nová Evropa opět představí deset nadějných debutů napříč evropskými regiony. V programu Febiofestu bude celkově uvedeno zhruba 150 filmů. Po Praze festival poputuje v rámci Ozvěn do třinácti českých měst, skončí 28. dubna ve Zlíně.

Polská režisérka Agnieszka Holland letos uvede svůj nový snímek Přes kosti mrtvých. (zdroj: archiv Febiofest)

Letošním předsedou poroty byl zvolen režisér Juraj Herz. (zdroj: archiv Febiofest)

Cenu Kristián letos převezme americký režisér Abel Ferrara. (zdroj: archiv Febiofest)

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!