Richard Müller znovu nahý. Tentokrát však obnažuje svůj život v dokumentárním filmu Nepoznaný

Richard Müller znovu nahý. Tentokrát však obnažuje svůj život v dokumentárním filmu Nepoznaný

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Šedesát dní v průběhu tří let. Přesně tak dlouho trvalo natáčení dokumentárního filmu mladého slovenského režiséra Mira Rema o životě a kariéře legendárního zpěváka Richarda Müllera. Z více než 200 hodin materiálu pak vznikl hodinu a půl dlouhý intimní portrét, který pod názvem Nepoznaný uvádí 2. února do kin Asociace českých filmových klubů. Slavnostní premiéra proběhne 31. ledna v kině Lucerna.

Byla by chybou přistupovat k dokumentárnímu filmu Richard Müller: Nepoznaný jako ke snímku, který se jen snaží vytáhnout na světlo skandální detaily ze zpěvákova soukromého života. Režisér Miro Remo sice ukazuje Müllerovo soukromí, jeho vnitřní bitvy i nevyřešené konflikty, ale namísto bulvární senzace přichází s výpovědí o člověku, který je příliš pevně chycený v soukolí, z nějž nemůže (anebo nechce) vystoupit.

Film se tak stává citlivým portrétem člověka, který v nelehkém prostředí šoubyznysu bojuje svou nelehkou bitvu s duševním onemocněním.

„Týmto dňom sa končí moja kariéra,“ říká vyčerpaný a dýchavičný Müller po jednom z koncertů. „Ale hovno končí,“ odpovídá striktně jeden z členů jeho týmu. Ty si v štádiu, kedy skončiť nemôžeš.“

Nepoznaný je filmem, ke kterému se Müller ani jeho okolí nehlásí...

Remův film je nesmlouvavý, bolestně obnažující, ale zároveň chápavý a vtipný. V divákovi vyvolává množství emocí, které souvisejí s Richardem Müllerem i hodnotami a problémy, které reprezentuje. Uslyší v něm řadu ikonických songů a nahlédne i do archivů jeho domácích videí.

"Richard film viděl. Zhrozil se. Po poměrně vypjaté debatě se svými spolupracovníky, kteří se zhrozili ještě víc, však řekl, že film pustí do světa i tak. Řekl to rozhořčeně, ale jasně. Dnes však tvrdí, že o žádném filmu neví, což je samozřejmě nesmysl...,” říká režisér Miro Remo.

Miro Remo patří k největším talentům nastupující slovenské generace filmařů. Vystudoval režii na VŠMU v Bratislavě, tři z jeho studentských filmů byly uvedeny na festivalech po celém světě a získaly dohromady více než 40 ocenění. V roce 2014 Remo dokončil celovečerní dokument z prostředí ilavské věznice s názvem Comeback. V loňském roce pak natočil kontroverzní snímek o slovenské popkultuře Cooltúra, který měl na Slovensku problémy s oficiálním uvedením.

“Divák bude konfrontován především s ambivalencí Müllerova života, během nějž se extrovertní idol postupně změnil v unaveného a nemocného člověka. Činí tak ale způsobem, který diváka vede k tomu, aby přemýšlel o vlastním životě. Remův přístup probouzí pochopení a soucit, ne pobavení či výsměch,” dodává dramaturg AČFK Jan Jílek.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Lucerna - Velký sál nabízí i další akce

Umělci: Richard Müller

Místo konání: Lucerna - Velký sál

Více o "Projekt 100"

Filmové recenze

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!