U Soči se zřítilo letadlo. Na palubě byla i většina členů sboru Alexandrovci

U Soči se zřítilo letadlo. Na palubě byla i většina členů sboru Alexandrovci

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Hudební svět po čase opět postihla velká tragédie. Dnes ráno (25. prosince) se do Černého moře zřítilo ruské letadlo Tu-154, na jehož palubě bylo dvaadevadesát cestujících. Stalo se tak krátce poté, co vzlétlo z mezinárodního letiště Adler u Soči, kde měl letoun mezipřistání kvůli dotankování paliva. Na palubě bylo osm členů posádky, zaměstnanci ruského ministerstva obrany a několik novinářů. Drtivou část pasažérů ale tvořili i členové legendárního sboru Alexandrovci.

Letoun mířil z Moskvy na leteckou základnu Hmímím v syrské provincii Latákíja, kde měl sbor vystoupit pro tamější vojáky v rámci oslav Nového roku. Podle dostupných informací se na palubě letadla nacházela drtivá většina stěžejních protagonistů sboru Alexandrovci, chyběli jen tři sólisté - Vadim Ananev, zvaný Mistr Kalinka, dále pak Valerij Gavva a Boris Dyakov.

"Narodilo se mi dítě, teď máme v rodině tři malé děti, a tak jsem šel za vedoucím souboru a požádal ho, abych směl zůstat doma. Kromě toho se zítra mělo konat vystoupení, a tak rozhodli, že doma zůstanou ještě sólisté Valerij Gavva a Boris Dyakov. Všichni ostatní ze sboru letěli," řekl Ananev, který dle informací ČTK zároveň dodal, že z hudebního orchestru měli letět jen hráči na harmoniky a balalajky.

Stodvacetičlenný soubor se v květnu příštího roku chystal vrátit do České republiky. V rámci velkého European Tour 2017 ho čekalo celkem čtrnáct koncertů v deseti městech naší republiky. Vzhledem k tomu, že tragédii podle dostupných informací nepřežil nikdo ze čtyřiašedesáti členů sboru, kteří se v letadle nacházeli, bude celé turné nejspíš zrušeno.

Ruské armádní letadlo zmizelo z radarů již dvacet minut po startu. Podle ruských letových dispečerů vládly v oblasti Soči velmi příznivé povětrnostní podmínky a žádný civilní spoj z tamějšího letiště Adler nebyl zrušen. Ruští záchranáři našli v Černém moři již ropnou skvrnu, trosky a podvozek zříceného letadla. Zároveň byla nalezena již první lidská těla.

Příčiny této tragédie se vyšetřují.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Více o "Alexandrovci"

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!