Zemřel legendární kytarista Radim Hladík

Zemřel legendární kytarista Radim Hladík

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Jen pár týdnů před Vánoci odešel jeden z nejznámějších českých kytaristů a hudebníků. Ve věku 69 let tento svět opustil legendární Radim Hladík.

Tuto smutnou zprávu oznámila jeho manželka, která dodala, že její muž podlehl následkům fibrózy plic, se kterou bojoval již řadu let. Zdravotní stav tohoto fenomenálního hudebníka se poslední měsíce zhoršoval. Naposledy se na pódiu objevil v polovině září v Praze, tehdy vystoupení absolvoval již s kyslíkovou maskou a následně byl vyčerpaný odvezen na jednotku intenzivní péče.

Radim Hladík se věnoval hudbě celý život. V patnácti letech hrál na kytaru ve skupině Komety. Následně byl členem legendární beatové skupiny The Matadors. Již od druhé poloviny šedesátých let byl vnímán jako jeden z nejlepších ve své branži. Byl oceněn jako nejlepší kytarista a beatová osobnost rocku. Publikum udivoval různými jevištními triky (hraní s kytarou za krkem) a technickými vymoženostmi - jako první v Československu používal booster, zpětnou vazbu nebo kvákadlo.

V roce 1968 stál u vzniku skupiny Blue Effect. Poté, co kapelu opustil Vladimír Mišík, se stal vůdčí osobností skupiny. Ta v původním složení fungovala do roku 1990. Hladík její fungování opětovně nastartoval v roce 2004, kdy se obklopil o generaci mladšími hudebníky. Comeback se Blue Effectu povedl a časem si kapela našla i silnou fanouškovskou základnu.

Radim Hladík poslední měsíce čekal na transplantaci plic. Té se bohužel už nedočkal. Zemřel jen pár dní před svými kulatými narozeninami.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Umělci: Radim Hladík

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!