Švédská senzace Muž jménem Ove přichází do českých kin

Švédská senzace Muž jménem Ove přichází do českých kin

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Švédský filmový hit Muž jménem Ove vstupuje tento týden do českých kin. Film je adaptací úspěšného tragikomického románového bestselleru Fredrika Backmana o popudlivém staříkovi, kterého se ve Švédsku prodalo více než 700 000 výtisků a práva na něj byla prodána do více než třiceti zemí světa.

Film přichází do kin pod hlavičkou Asociace českých filmových klubů.

Devětapadesátiletý Ove (Rolf Lassgård) je tvrdohlavý, vznětlivý a pedantský bručoun, který nerozumí mnoha věcem kolem sebe, pohrdá všemi a dává jim to zřetelně najevo. Bývalý předseda družstva vlastníků, kterému nedávno zemřela milovaná žena Sonja, nyní terorizuje sousedství jako samozvaný strážce pořádku. Zvrat v jeho životní rutině nastává s příchodem nových sousedů, mladé pákistánské rodiny, jejíž životní styl se mu zpočátku příčí. Když omylem nabourají autem do Oveho poštovní schránky, spustí tím řetězec nečekaných událostí balancujících na hranici dojetí a smíchu…

„Jedná se o snímek skvěle mísící tragiku a komiku, minulost a současnost, tradice a vývoj, který velmi dovedně popisuje univerzální hodnoty nás všech a snaží se odpovědět na tu nejzásadnější otázku: Co v našich životech opravdu stojí za to?“ prohlásil o filmu hlavní dramaturg AČFK Jan Jílek.

Švédský knižní bestseller Muž jménem Ove z roku 2012 je románovou prvotinou stockholmského spisovatele Fredrika Backmana, který se popularitě těší i jako blogger a sloupkař švédského deníku Metro. Režie se ujal Hannes Holm.

Za Oveho maskou je člověk s velkým srdcem a smyslem pro spravedlnost. Lidé jako on jsou kolem nás.

režisér Hannes Holm

Filmová adaptace Oveho se stala třetím nejpopulárnějším švédským filmem v historii, když přilákala do kin neskutečných 1 500 000 švédských diváků.

Backmanova kniha (která se po více než 13 týdnů držela na žebříčku bestsellerů New York Times) vyšla v českém překladu v roce 2014 díky nakladatelství Host. V českých knižních luzích a hájích výtečně rezonují nejen autorovy tištěné knihy, ale také jejich audioverze, které vycházejí ve vydavatelství OneHotBook. Muž jménem Ove v podání Jana Vlasáka se stal dokonce absolutním vítězem prestižní ankety Audiokniha roku 2014 a nominován byl hned ve dvou kategoriích: Nejlepší audiokniha – četba a Nejlepší interpret. Herec Jan Vlasák je zároveň patronem filmu.

Slavnostní premiéra proběhne 11. listopadu v kině Lucerna současně jako zahájení festivalu Severský filmový podzim.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Kino Lucerna - Praha

Více o "Projekt 100"

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!