Marta Kubišová vydává své poslední album. Deskou coververzí se rozloučí s uměleckou kariérou

Marta Kubišová vydává své poslední album. Deskou coververzí se rozloučí s uměleckou kariérou

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Marta Kubišová je bezesporu jednou z největších žijících ikon mezi českými zpěvačkami. Tato dáma českého soulu a popu již začátkem října vydá nové album s názvem Soul, které ale bude jejím úplně posledním. Kolekci písní, které zpěvačka toužila zpívat již v první kariéře, doplnila skladbami, které ji oslovily v nedávné době. Půjde o úplně poslední položku v její diskografii, protože na příští rok Kubišová plánuje ukončení své umělecké kariéry.

Marta Kubišová měla přesnou představu o posledním albu své umělecké kariéry - připravit soulové písně, které toužila zpívat a nahrát ve své (jak sama říká) první kariéře. Jedná se bez výjimky o písničky převzaté, především od amerických autorů. Většina z nich je známá v podání černošských legend, jako jsou Aretha Franklin, Dionne Warwick, Diana Ross nebo Shirley Bassey.

Samozřejmě, že ty písně zpívá jinak, než jak znějí v originále, je to pořád ta charakteristická Marta, která moc dobře ví, o čem zpívá. A také cítí, že to není o hlasové ekvilibristice, ale o prožitku. Protože soul je přece - shodně s názvem alba - duše. Barva hlasu, pěvecké cítění, cit pro zpívané poselství i zkušenost osudem nehýčkané ženy - to vše se promítlo do jejího nezaměnitelného podání světových písní.

Své úplně poslední album připravila za vydatné pomoci svého osvědčeného spolupracovníka - klavíristy, aranžéra, kapelníka a producenta Petra Maláska, který si do studia pozval špičkové muzikanty. Jsou to instrumentalisté Josef Štěpánek, Martin Lehký, Pavel „Bady“ Zbořil nebo František Kop, znamenité sboristky (Dasha, Alena Průchová a Naďa Wepperová), smyčcové kvarteto i Pražský studiový symfonický orchestr. Texty dodali Marta Skarlandtová a Václav Kopta, z pozůstalosti dvakrát zazní Pavel Vrba.

Pomyslnou třešničkou na dortu bude jediný duet, který na desce najdeme. Song Protihráč s Martou Kubišovou nazpíval Matěj Ruppert. Dodejme ještě, že album Soul bude v prodeji od 7. října, jednotlivé písně si můžete poslechnout zde.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!