EXKLUZIVNÍ ROZHOVOR k Red Bull Flying Bach!

EXKLUZIVNÍ ROZHOVOR k Red Bull Flying Bach!

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Již zítra se do České republiky vrátí unikátní projekt Red Bull Flying Bach, který jedinečným způsobem kombinuje svět breakdance s klasickou hudbou. Unikátní představení se odehrají 23. a 24. září 2016 v pražském Hudebním divadle Karlín a 1. října v ostravském Gongu a dle očekávání je o ně obrovský zájem. Krátce před příjezdem do České republiky nám exkluzivní rozhovor poskytl jeden ze zakládajících členů - Mikel.

Vy jste svoji kariéru započal již v roce 1991. Jak vzpomínáte na své první kroky jako tanečník?

Vlastně za to mohou moji sourozenci, kteří se doma celé dny dívali na hudební klipy na MTV. To, jakým způsobem v těch videích tancovali, mě tak zasáhlo, že jsem jednoho dne šel do svého pokoje a tam za zavřenými dveřmi zkoušel ty taneční kroky, které jsem v těch klipech viděl. Poté jsem v jednom z těch hudebních videí uviděl prvního tanečníka breakdance. Řekl jsem si "wow, tohle se musím taky naučit". Náhoda tomu chtěla a krátce poté ke mně přišel můj kamarád a v ruce měl prospekt s pozvánkou na šestitýdenní workshop breakdance. Byla to moje šance, kterou jsem taky využil. Po prvních hodinách tance jsem byl úplně nadšený a celý týden jsem protrénoval, dokonce i o víkendu. Úplně mě to celé požralo.

Co považujete za svůj dosavadní největší úspěch?

Pokud jde o moji taneční kariéru, tak určitě Red Bull Flying Bach. A to už jsme vyhráli mnoho mistrovství, tančili mnoho divadelních představení a povedlo se nám předvést i několik opravdu bláznivých tanečních kousků. Ale nikdy nebyla pozornost na nás upřena tolik, jako právě nyní. Konečně totiž lidé začínají chápat, že to, co děláme, je opravdové umění a ne jen nějaký pouliční tanec. I když breakdance má původ právě na ulici, dnes je to mnohem víc, je to mnohem větší kumšt!

Red Bull Flying Bach je na cestách již šest let a je stále velmi populární. Jak si to vysvětlujete?

Hmm, především asi proto, že to, co děláme, milujeme. To člověk vidí i na pódiu, na workshopech a samozřejmě i během rozhovorů. Ten úspěch taky nepřišel přes noc, protože ten celý proces, než naše práce začala přinášet plody, trvala rok. Ale my jsme v myšlenku, že se breakdance a klasická hudba spojí na těch největších pódiích světa, vždy věřili. A nyní, když se dostavil úspěch, víme, že se tím nesmíme nechat uchlácholit. Ba naopak - musíme pokračovat, protože máme tolik nápadů, které bychom rádi zakomponovali do našich vystoupení. Chceme s tímto programem pokračovat dalších dvacet let.

Díky tomuto projektu jste vlastně nepřetržitě v úzkém kruhu několika tanečníků. Existují i momenty, kdy si od všech potřebuje odpočinout a vytvořit si odstup?

Ano, to je naprosto normální. To zvláštní u nás je, že jsme opravdu jako rodina. Mnoho z nás se vzájemně zná již dlouhá léta. Jsme dobře sehraný tým a dbáme na to, abychom jeden druhému dopřáli dostatečné množství volného prostoru. Ale většinu volného času trávíme stejně spolu a jdeme například společně do měst, kde právě vystupuje s naší show.

Tento projekt se v České republice představil již před několika lety. Jak se od té doby změnil nebo rozšířil?

Koncept sice zůstal stejný, ale pro nás je důležité, abychom například v tanci předvedli vždy top level. Takže se stále vyvíjíme a tvrdě pracujeme na tom, abychom byli ještě lepší. Navíc má každý z našich tanečníků svůj vlastní styl tance. A protože budeme tentokrát na pódiu v jiném složení, vzniknou už jen díky tomu úplně jiné variace. Pracovali jsme ale i na celkovém vzhledu pódia, vizuálních efektech a světelné show.

Jaký je vlastně Váš osobní vztah k hudbě Johanna Sebastiana Bacha?

Bach je v každém případě můj rodák (smích). Nikdy jsem si nemyslel, že mě hudba J.S.Bacha dokáže tak inspirovat, motivovat a může mi dát tolik síly. Hodně jsme se na počátku zaobírali s jeho hudbou i celým dílkem Dobře temperovaný klavír. Zjistil jsem, že J.S.Bach svoji hudbu tehdy psal mimo jiné pro mladou generaci. Poté mi bylo jasné, proč tu jeho hudbu tak extrémně cítím. Je v ní prostě velmi silná energie, kterou tato výjimečná hudba rozprašuje. Pokud na to člověk přistoupí!

Pohyb je samozřejmě dobrá, ale čeho je moc, toho je příliš. Jak se staráte o své tělo, abyste byl stále fit?

Člověk na sebe musí dávat pozor a dodržovat fáze klidu. Důležité je i zdravě jíst a samozřejmě trénovat. Díky tomu se udržíte fit a navíc se i cítíte dobře.

S touto show jste stále na cestách, ale zároveň jste otcem dvou dětí. Jde to vůbec nějak skloubit?

To už je malinko složitější, na tohle žádný recept není! S velmi silnou a milující ženu po svém boku ale člověk dokáže zvládnout i tohle. Důležité ale vždy je, aby nebyli děti nějak ošizené. Můj volný čas tedy věnuji rodině, kterou nade vše miluji.

Hudbu Bacha postavit na nohy bylo určitě velkou výzvou. Máte v hlavě něco dalšího?

Ano, výzva to byla, ale to je přesně to, co my milujeme. Kdyby to bylo příliš jednoduché, asi by nás to tolik nebavilo. V roce 2014 jsme uvedli naší druhou velkou produkci Red Bull Flying Illusion, s kterou jsme v Evropě paralelně na turné. Ale ano, něco v hlavě opět máme. Aktuálně v tomto směru pracujeme na nejvyšší obrátky na zcela nové show. Koncept už existuje, takže se nechte překvapit.

Máte něco na srdci, co byste chtěl vzkázat vašim fanouškům v České republice?

Moc nás těší, že opět můžeme přijet a jsme rádi, že nám lidé v České republice důvěřují. Právě tuto důvěru nechceme zklamat a uděláme vše pro to, aby bylo publikum během našich show i workshopů šťastné. Let´s Go! ;-)

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Hudební divadlo Karlín

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!