Letní filmová škola odhalila festivalový program, zaměří se na Filipíny i nezávislý americký film

Letní filmová škola odhalila festivalový program, zaměří se na Filipíny i nezávislý americký film

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Největší nesoutěžní filmový festival v České republice – Letní filmová škola Uherské Hradiště – se letos bude konat od 22. do 30. července. I letos Filmovku ovládnou skvělé filmy, zajímavé koncerty i odborný doprovodný program. Organizátorem festivalu je Asociace českých filmových klubů.

Filmové lahůdky - Filipíny, Polsko, němé sci-fi či velikán Luchino Visconti

Letní filmová škola v Uherském Hradišti nabídne program rozdělený do šesti základních sekcí.

Po dlouhých letech, kdy byla sekce Fokus zacílena výhradně na evropské kinematografie, se letos Filmovka zaměří netradičně na asijskou zemi. Diváci budou mít jedinečnou příležitost seznámit se se starší i současnou tvorbou filipínských filmařů všech možných žánrů. Zvláštní pozornost bude věnována také tvorbě režiséra Lina Brocky, který své snímky dostal do oficiálního programu festivalu v Cannes.

Sekce Inventura si připomene osobnost Luchina Viscontiho, velikána italského filmu a divadla, který by v letošním roce oslavil 110. narozeniny. Mimo to se podívá na zub také počátkům němého sci-fi.

Programový blok Spektrum představí fenomén zvaný mumblecore – žánr amerického nezávislého filmu, který se vyznačuje nízkým rozpočtem, no-budget estetikou a častou improvizací. Podrobněji se Filmovka zaměří i na specifický filmový postup zvaný Point of View – filmy natáčené z perspektivy jejich protagonisty. Ten vstoupil do širšího diváckého povědomí zejména díky hororu Záhada Blair Witch (1999).

Visegrádský horizont se zaměří na Polskou filmovou školu a v rámci Zvláštního uvedení Filmovka připomene tvorbu Václava Havla i Williama Shakespearova. Asociace českých filmových klubů, která pořádá Letní filmovou školu, zároveň uvádí filmy do kin. V rámci festivalu se návštěvníci mohou těšit také na novinky, které půjdou do distribuce na podzim.

Mňága a Žďorp, Plastici nebo Aneta Langerová

Multikulturní program k Filmovce neodmyslitelně patří. I letos proto čeká návštěvníky nespočet divadelních představení, koncertů i výstav. Poslední červencový týden v Uherském Hradišti bude mimo filmů patřit například Anetě Langerové, Ondřeji Rumlovi, Divadlu Husa na provázku, Divadlu Na Hraně či kapelám Mňága a Žďorp, Plastic People of the Universe, Děti mezi reprákama a mnohým dalším.

Všichni školou povinní

Letní filmová škola se nejmenuje školou bezdůvodně, jelikož součástí programu je každoročně i program odborný. Díky němu jsou návštěvníci uvedeni do širšího kontextu mnoha filmových oblastí i témat. Na návštěvníky bude čekat řada workshopů, diskuzí i přednášek.

Potvrzení hosté pro tento rok jsou: Tomáš Baldýnský, Viktorem Tauš, Kurt van der Basch, Julie Taymorová, Alejandro Eduardo Goic, Filip Bajon, Petr Jarchovský, Martin Hilský, Janusz Majewski, Ivan Passer či Emília Vášáryová.

Mezi hosty předcházejících ročníků se objevili také například: Peter Greenaway, Emir Kusturica, Carlos Saura, István Szabó, Julio Medem, Béla Tarr či Václav Havel.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Více o "AČFK"

Filmové recenze

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!