Informujeme z Varů: Platónská výchova, známý neznámý Michael Shannon a matnost ověnčeného býka

Informujeme z Varů: Platónská výchova, známý neznámý Michael Shannon a matnost ověnčeného býka

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Lázeňský filmový festival má za sebou páteční program a pomalu se blíží ke svému vrcholu. Poslední všední den karlovarského svátku zaujal dalšími filmy, hudebními koncerty a milou skutečností, že hollywoodské hvězdy jsou k potkání i za pět minut dvanáct. Kromě zajímavých titulů jsme si prošli širší centrum dění. Karlovy Vary jsou totiž jako bonus k filmovému festivalu i krásným městem.

Co jsme viděli:

Prvním zásahem osmého dne festivalu byla beligcko-francouzská koprodukce z kategorie Dny kritiků Variety "Zemřít na smrt (Death by Death)". Absurdní komedie sleduje osud hypochondrického Michela. Jeho matka zdárně přestála rakovinu a při návštěvě svého syna tak nemluví o ničem jiném. Outsider Michel bojuje v bizarních životních situacích se sebou samým, snaží se udržet křehký vztah s přítelkyní a zbavit se závislosti na sebestředné matce. Trpký humor stylizovaného snímku vyvažují jen nekončící strasti hlavního hrdiny. V rámci programu Velkého sálu v hotelu Thermal jsme si nenechali ujít kolegyní doporučovaný "Tohle je náš svět (Captain Fantastic)" ze sekce Horizonty. Viggo Mortensen a spol. si za svůj výkon vysloužili trojitý potlesk a nadšení z tohoto dramatu/komedie sdílíme i v redakci Informuji.cz. Navíc snímek Matta Rosse s platónskou výchovou v praxi uvidí brzy i diváci v běžné distribuci. Premiéra je stanovená už na 14.7. a vy se můžete těšit na plnohodnotnou recenzi.

Hodnocení Informuji: Zemřít na smrt 60%, Tohle je náš svět 90%

Vůbec poprvé (a zřejmě tento rok i naposledy) jsme využili služeb videotéky pro akreditované novináře, abychom dohnali již odpromítanou Hřebejkovu novinku "Učitelka". Česko-slovenské drama z pera Petra Jarchovského vypráví o zdánlivě hodné a empatické třídní učitelce, která v době pozdní normalizace užívá účelového známkování dětí, aby se dostala k výhodám a benefitům od jejich rodičů. V povedené sondě do manipulace a vlivu politického režimu na myšlení lidí exceluje slovenská herečka Zuzana Mauréry. V půl sedmé večer uvedli v Městském divadle premiéru svého filmu "Známá neznámá (Complete Unknown)" scenárista a režisér Joshua Marston a herec Michael Shannon. Americké drama o fiktivních identitách jedince v kategorii Hlavní program mimo soutěž staví na chytrém námětu, zpracování si ovšem zasloužilo lepší. Plynulost děje alespoň trochu usměrňují dobré výkony Shannona a jeho hlavního protipólu Rachel Weisz.

Hodnocení Informuji: Učitelka 80%, Známá neznámá 60-70%

Pátek uzavřely dva snímky odlišné kategorie. Zatímco "Neonový býk (Neon Bull)" získal ocenění v Benátkách, Varšavě či Torontu, "Noční můra (Der Nachtmahr)" doplnila v bizarních půlnočních projekcích "Mastného škrtiče". U německého psychologického titulu jsme dostali předpokládanou nálož hlasité stylizace, která svým způsobem naplnila odhadovaný tvůrčí záměr, oslavovaní honáci býků byli však trpkým zklamáním. Všední situace v zajímavém prostředí postrádaly jakoukoliv nadstavbu, a tak se dostavila pouze nuda. Za vše mluví i fakt, že nejvýraznější zapamatovatelné scény jsou depilace intimních míst lepící páskou, uspokojování koně za účelem získání cenného semene a desetiminutová soulož v továrně na textil.

Hodnocení Informuji: Neonový býk 50%, Noční můra 50%

Koho jsme potkali:

Zde nelze nezmínit setkání s Michaelem Shannonem v lobby Městského divadla. Akademiky z pražské Žurnalistiky, Michala Pavlíčka nebo procházející se Gabrielu Osvaldovou hollywoodská star v tomto případě sprostě předčila. A i když jeho film nepatří mezi to nejlepší, co jsme zatím viděli, talentovaný herec v minulosti nominovaný na Oscara za "Nouzový východ" patří právem mezi americkou elitu.

Poznatek dne:

Jako novináři a zároveň velcí fanoušci filmu nemůžete vždy stihnout všechno. A proto jsme "Tohle je náš svět" sledovali ze šikmé podlahy (i když s kobercem) Velkého sálu a "Známou neznámou" z třetího patra Městského divadla (i přes fakt, že jsme měli lístky do deváté řady dole). Neúprosná pětiminutová lhůta do začátku projekce a nabitý program znají svou daň. O to větší dobrodružství to může být. Zkuste si například běžet od hotelu Thermal k Městskému divadlu 10 minut před začátkem davem lidí v horkém pátečním odpoledni.

Přesto se našla mezera i na procházku po nádherné Kolonádě a inspekci mnoha sálů, ve kterých divácí filmy sledují. Počasí vydrželo, a proto povalování na trávě nebo poznávání lázeňských skvostů bylo na místě. A kolegyní zmiňované halušky nejsou skutečně tak nepoživatelné, jak by se mohlo zdát.

Karlovy Vary jsou krásné město

Nabité Městské divadlo čeká na příchod Michaela Shannona

I Vary slaví výročí Karla IV

Videotéka a dohánění české novinky

Pověstné halušky jsou k jídlu

Karlovarské prameny I

Karlovarské prameny II

Herec Michael Shannon na premiéře Známé neznámé

Večer zpestřil poslech tuzemské filmové hudby

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 
Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!