Informujeme z Varů: slunečný Anděl Páně, oscarový Charlie Kaufman a další nálož festivalových titulů

Informujeme z Varů: slunečný Anděl Páně, oscarový Charlie Kaufman a další nálož festivalových titulů

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


V epicentru festivalového dění došlo ve středu odpoledne na střídání stráží z redakce informuji.cz. A stejně plynule, jako se promítají další a další snímky v rámci největšího filmového festivalu u nás, pokračujeme s reportem zajímavých zážitků a událostí ze čtvrtka. Stanové městečko přivítalo nového obyvatele více než vstřícně, a tak jediným mrzutým faktem je vlezlá zima v kontrastu s poměrně teplým sedmým dnem filmových hodů v lázeňském městě.

Co jsme viděli:

Hned premiérový den po střídání jsme nechtěli nic opominout, a tak jsme od půl deváté ráno do vlahé, hlučné noci u hotelu Thermal stihli celkem šest snímků. Za zmínku ale stojí i večerní last minute z kinosálu A s názvem "Mastnej škrtič" (The Greasy Strangler). Výběr zcela záměrný na pohodový premiérový večer zapadl do kategorie nejbizárnějších filmů v našem portfoliu. Příběh o vztahu otce se synem okořeněný faktem, že milovaný tatínek v noci vraždí obyvatelstvo pokrytý mazlavým olejem, snad stačí pro zdravou představu toho, s čím se divák musel potýkat. Obscénní komedie, ve které kromě nechutných scén figuruje i otcovo nadměrné přirození, atakuje ty nejzazší kouty vkusu filmového fanouška.

Snímek jako stvořený pro podivné sny ve stanu v rolavském areálu naštěstí přebil čtvrteční program. V něm jsme viděli dvě výrazná rodinná dramata: soutěžní snímek v hlavní kategorii "Rodinné štěstí (It's Not the Time of My Life)" v režii maďarského Szabolcsa Hajdu a kosovsko-makedonskou koprodukci "Všude dobře, doma nejlíp (Home sweet home)" soutěžící v kategorii Na východ od Západu. Obě díla jsou inspirována těžkou rodinou situací. V prvním snímku sledujeme netradiční soužití dvou rodin v jednom malém neobvyklém bytě. Komorní drama ukazuje všední situace v nevšedních podmínkách maďarských familií. V Home sweet home vítá rodina údajně padlého otce Agrona vracejícího se z pekla kosovské války. Jeho nečekané zmrtvýchvstání paradoxně komplikuje matce a dětem život daleko víc než rozloučení nadobro. Agron je spoután byrokracií a zajistit bezpečné zázemí se svázanýma rukama nelze.

Hodnocení Informuji: Rodinné štěstí 70%, Všude dobře,doma nejlíp 80%

Dalším soutěžním snímkem v hlavní kategorii byla vůbec první projekce čtvrtečního dne na festivalu "Pořád spolu (We're Still Together)". Zajímavé setkání šikanovaného chlapce a muže, u kterého najde zastání, se zdá být jednostrannou výpomocí z nekonečných nadávek a tyranie. Obtěžovaný Chris ale s Bobbym za jednu noc přijde na to, že i on, outsider ve svém malém světě, dokáže dospělého muže alespoň částečně vysvobodit z jeho problémů. V brzkém odpoledni se vracíme do sekce Na východ od Západu. "Vymahač (Collector)" od ruského režiséra Alexeie Krasovskiyho v jedné filmové lokaci sleduje zápletku postavenou na prominentním vymahači dluhů. Úspěšný "kolektor" musí čelit neznámé hrozbě, která ohrožuje jeho kariéru, postavení i život. Svěží debut těží především z one-man-show Konstantina Khabenskiyho v roli Arthura.

Hodnocení Informuji: Pořád spolu 70%, Vymahač 70%

V předvečer natáčení pořadu "Na plovárně" s oscarovým Charliem Kaufmanem a projekcí jeho Anomalisy jsme se ještě stačili podívat na dílo ze sekce Horizonty "Malí muži (Little Men)". Přežije nově zbudované přátelství třináctiletých chlapců spor jejich rodičů o malý obchod? To je základní plot amerického dramatu o malých věcech, které určují budoucnost. Zatímco Jake a Tony sní o umělecké škole, za jejich zády se odehrává nenápadný konflikt, jenž může mít klíčový dopad na jejich přání.

Hodnocení Informuji: Malí muži 60%

Koho jsme potkali:

Zatímco jsme zahlédli zpěváka Dana Bártu, ochotně pózujícího s fanoušky u stanu Českého rozhlasu, Jiřina Bohdalová slavnostně uvedla film "Ucho". Veleúspěšný snímek Karla Kachyni z roku 1970, ve kterém excelovala, promítalo karlovarské Městské divadlo. V závěru přehlídky Bohdalová obdrží Cenu prezidenta festivalu. Hlavní náplní potkávacího plánu se ale stal především dům ČT a prezentace k druhému dílu úspěšné pohádky Anděl Páně. Projekt za podpory České televize provázelo slunečné počasí v zaručeně nejteplejším dni prozatímního dění. Do živého vysílání a k festivalovým dívákům promlouvalo osazenstvo, ve kterém nechyběl režisér Jiří Strach, herci Ivan Trojan, Jiří Dvořák, Stanislav Majer, Marek Taclík nebo Anna a Petr Čtvrtníčkovi. Hlavním tématem se staly střihačské zásahy a běh hlavních představitelů po zasněžených lánech. Anděl Páně 2 má premiéru 1. prosince 2016 v českých kinech.

Zlatým hřebem bylo živé natáčení již zmíněného pořadu "Na plovárně", ve kterém moderátor Marek Eben přivítal oscarového scenáristu a režiséra Charlieho Kaufmana. Kaufman hovořil o své profesi, napsaných filmech i nejnovějším režisérském počinu, animované Anomalise. Tu mohli čeští diváci vidět v tuzemských kinech už v březnu letošního roku. A tento stop-motion capture snímek stojí opravdu za to.

Poznatek dne:

Jako akreditovaný novinář tiše litujete dlouhé fronty na festivalové tituly v ranních hodinách. Je ale třeba podotknout, že MFF v Karlových Varech je také tradičně velmi významnou společenskou akcí. Takže zatímco štáb informuji.cz má až na drobné výjimky zájem na servírovaných filmech, noční život u Kolonády je v plném proudu a zastavuje se až kolem třetí, čtvrté hodiny ráno. Kolegové a kolegyně ze společenských rubrik magazínů a webových portálů tedy pracují především po desáté večer. A jak se přiznává jedna z novinářek zmíněné kategorie, ve Varech je několikátý rok a neviděla ani minutu filmu.

Ve čtvrtek počasí opravdu přálo

Marek Eben vyzpovídal Na plovárně Charlieho Kaufmana

Vary v noci nepřestávají působit

Fronty se návštěvníkům nevyhnuly ani v roce 2016

Červený koberec a delegace soutěžního filmu Rodinné štěstí

Dan Bárta ochotně pózoval s fanoušky

Pohádka Anděl Páně 2 měla ve Varech velké zastoupení

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 
Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!