7 důvodů, proč jsou zase všichni ve Varech (včetně nás)

7 důvodů, proč jsou zase všichni ve Varech (včetně nás)

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Jsou lidé, kteří se začátkem prázdnin vyráží k vodě, do lesa nebo na cestu kolem světa. My kulturní nadšenci však máme první červencové dny jasný cíl – Karlovy Vary. Ani letos tomu není jinak, protože...

1. Nás čeká opět skvělá filmová nálož

Možná Vás to překvapí, protože do Varů se nejezdí zdaleka jenom kvůli filmům, ale i ti, kteří jsou na večírky a červený koberec alergičtí, si najdou svoje a není vůbec potřeba vycházet z přítmí kinosálů.  Festival letos zahájil očekávaný hit Anthropoid režiséra Seana Ellise, který mapuje příběh českých parašutistů a atentátu na Heydricha a zakončuje ho novinka Woodyho Ellena Café Society.

Kromě toho budou k vidění třeba taky nový film Jana Hřebejka „Učitelka“, první dva díly z velmi slibné série HBO „Pustina“ v režii Ivana Zachariáše a Alice Nellis, americký nezávislý hit „Tohle je náš svět“ s Viggo Mortensenem (který by už opravdu měl do Varů taky přijet osobně, prosím!), „Paterson“ Jima Jarmusche…a to vyjmenováváme jenom ta úplně nejznámější jména. Ve Varech totiž nejlepší filmové zážitky často představují filmy maďarských talentů, komorní komedie natočené mladou talentovanou Iránkou nebo experiment stárnoucího italského režiséra, kterým se loučí s kariérou. Hlavní soutěž sice nabírá čím dál tím větší prestiž (a úspěšně se vymezuje vůči konkurenčním festivalům), ale ty obskurnosti si nakonec člověk stejně pamatuje nejvíc.

2. Potkáme hrozně moc lidí

I když to nechceme úplně veřejně přiznat, tajně doufáme, že na večírku potkáme Jamieho Dornana aka pana Greye aka hlavní hvězdu zmiňovaného Anthropoidu. Od včerejška se po kolonádě prochází také Wilem Dafoe s manželkou. Geislerová, Janžurová, Wilhelmová, Liška, Voříšková a spol. jsou samozřejmostí. S největší pravděpodobností taky potkáte kamarádku, která bydlí o ulici vedle, ale rok jste se neviděly, bývalého kolegu, u kterého si nebudete moc vzpomenout, jak se jmenuje a hrozně moc lidí, které vídáte pořád, ale potkat je ve Varech je stejně super. Jsou tady totiž úplně VŠICHNI (a ti, kdo říkají, že sem nejedou, protože jsou tady všichni, jenom nedostali akreditaci a chtěli by tu vlastně být taky).

3. Objevíme nové věci

Ať už jsou to filmové talenty v sekci „První podání“, bizár roku v sekci Půlnoční filmy, nebo nově otevřené čínské bistro, hipsterská kavárna, trendy klub či zapadnutý nonstopáč. Vždycky narazíte na něco, o čem jste za ty roky předtím nevěděli a nechápete, jak je to možné.

4. Všechno bude zase stejné jako loni

Fronty na jídlo a na kafe, fronty na dámskou toaletu v Thermalu, fronty před vyprodaným kinosálem, aprílové počasí a skandálek české celebrity nad ránem u řeky. To je totiž na Varech to nejlepší – všechno je stejný, jak to známe a vždycky se k tomu objeví nějaké překvápko.

5. Posnídáme chlebíčky a pivo

Můžeme snídat chlebíčky a pivo, obědvat nejulepenější halušky na světě ze stánku před Thermalem, večeřet zmrzlinu a o půlnoci se dorazit hamburgerem. Ve Varech se to smí a dokonce to ani jinak nejde.

6. Podiskutujeme nad filmem i životem

Uvědomíme si, jak moc máme rádi filmy, jak skvělé je chodit do kina, pozdě do noci diskutovat o významu argentinské nové vlny, nadšeně dokoukat do konce něco, u čeho bychom za jiných okolností po pěti minutách usnuli, tleskat v narvaném Velkém sále Bartoškovi a prostě kulturně žít.

7. Abychom o tom mohli psát a zodpovědně Vás informovat o všem důležitém, co se právě ve Varech děje!

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 
Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!