Národní divadlo Brno chystá skandální pojetí Dona Juana

Národní divadlo Brno chystá skandální pojetí Dona Juana

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Poslední inscenací souboru činohry Národního divadla Brno se pro sezónu 2015/2016 stane Molièrův Don Juan ve skandální režijní vizi Rastislava Balleka. Respektovaný slovenský tvůrce zde  pokračuje  v dlouhodobé  kontinuální  sérii  inscenačních  projektů,  v nichž  metodou autorské  dekonstrukce  ohledává  kanonická  díla  světové  dramatiky.  Po  Ballekových minulých režiích v NdB, Ibsenově  Noře a Shakespearovu Othellovi, přichází na řadu radikální pitva nejslavnějšího prostopášníka a prototypu literárního libertina, jehož na půdě Mahenova divadla ztvární  dlouholetý  člen  souboru  činohry  Petr  Bláha.

Ballek  inscenaci  vytvořil  s týmem  svých  osvědčených  spolupracovníků,  mezi  něž  patří například  dramaturg  Martin  Kubran,  hudební  skladatel  Andrej  Kalinka  nebo  scénografka a kostýmní výtvarnice Katarína Holková. V jejich podání cílí Don Juan na diváka poučeného, ochotného unést zážitky značně netradiční, i adrenalinové divadelní sporty.

„Jelikož každá generace divadelníků má takřka povinnost pronásledovat Dona Juana, vydáme se i my po jeho stopě do nejzazších záhybů našeho dnešního vědění. Vyzbrojeni filozofickým harampádím současných  moralistů a  libertinů budeme  zas  jednou vykládat  a  interpretovat. Vzhledem k tomu, že na jevišti bude i Sganarel a  hrát  budou  herci  a  herečky  v  barevných  kostýmech,  je  zřejmé,  že  i  naše  pronásledování Dona Juana bude nakonec divadlo žánrem groteskní a komické,“ říká dramaturg inscenace Martin Kubran.

Kromě Petra Bláhy se představí v roli Sganarela Ondřej Jiráček nebo Jan Grundman, v dalších rolích pak Hana Tomáš Briešťanská, Lucie Schneiderová, Magdaléna Tkačíková a další.

  • Premiéra: 17. 6. 2016 od 19:00 v Mahenově divadle.
  • Reprízy: 18. a 20. 6., 20. 9., 19. a 20. 10., 20. 12. 2016 v Mahenově divadle

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mahenovo divadlo nabízí i další akce

Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Mahenovo divadlo

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!