Konec světa v přímém přenosu ze Strašnic

Konec světa v přímém přenosu ze Strašnic

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Strašnické Divadlo X10 uvede v pátek 6. 5. premiéru původní hry Ondřeje Novotného Kolaps, kterou pokračuje v linii uvádění současných textů angažovaně se vyjadřujících k dnešní realitě. Příznačný název se vztahuje nejen ke kolapsu společnosti jako takové, ale také ke krizi základních lidských hodnot a vztahů.

Novou inscenací v režii Ewy Zembok divadlo znovu reaguje na znepokojivé tendence, které se projevují v současném společenském a politickém životě, zejména k nárůstu nenávisti k menšinám ať už rasovým, náboženským či kulturně-společenským.

Novotného hra psaná na míru Divadlu X10 prostřednictvím groteskní zkratky hyperbolizuje skrze módní způsoby pohřbívání vztah ke smrti, absenci rituálů a touhu po penězích, aby se následně její těžiště přeneslo k potřebě pomýleného mytického a mytologického uvažování, které plodí dnešní neofašistické struktury a samozvané spasitele s jejich touhou po nové „morálce“ a čistotě světa. Poslední nadějí se stává dosud nenarozené dítě, které je možností lidstva k novému začátku.

Po uvedení Goetzovy Války nebo Fritschovy Enigmy Emmy Göring, hrách německých autorů vycházejících ze zkušenosti národa, který historicky překročil myslitelné meze, ale byl schopen tuto svou zkušenost reflektovat, se nyní Strašnické divadlo soustřeďuje na specificky české myšlení, vznik pseudomesianismu v podmínkách malého národa s mlčící většinou slušných, takzvaně duševně normálních lidí.

Autorské projekty Ondřeje Novotného byly uvedeny již v řadě českých divadel. Od září 2014 je kmenovým dramaturgem Divadla X10. S režisérkou Ewou Zembok spolupracoval na zmiňované Enigmě Emmy Göring a na nedávno uvedeném site specific projektu Vzlety Valeriána Karouška.

Kromě páteční premiéry od 19:30 si můžete Kolaps užít na nejbližších reprízách v pondělí 9. a v úterý 10. května.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!