Do českých kin přichází japonské anime Kluk ve světě příšer

Do českých kin přichází japonské anime Kluk ve světě příšer

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Po patnácti letech se v české distribuci objevuje specifický japonský žánr anime. Kluk ve světě příšer je příběh o důležitosti rodiny, lásky a cti, který vyniká fascinujícím mistrovstvím animace japonského režiséra Mamoru Hosody. Do kin jej uvádí Asociace českých filmových klubů, premiéra proběhne 5. května v kině Aero.

Hlavním hrdinou filmu Kluk ve světě příšer (Bakemono no ko) je devítiletý Kjúta, obyčejný kluk z moderního Tokia. Hodně věcí o životě ještě neví a neměl dosud ani tušení o tom, že vedle reálného světa existuje ještě skrytý fantazijní svět obývaný zvířaty. Tedy až do chvíle, než se v něm náhodou sám ocitl.

V kouzelném světě Džútengai ale nejsou lidé příliš vítáni a celou zemí navíc zmítají nepokoje s nástupem nového panovníka. Chlapce se ujme osamělý medvědí válečník, aby ho uchránil před nebezpečím v neznámém světě. 

„Stále jsme řešili otázky typu: budeme schopni utáhnout neevropský film? Budeme moci film uvést bez dabingu? Zvládneme se dohodnout s Gaumontem? Potom jsem film konečně viděl na loňském festivalu v Torontu a pochopil, že je jednoduše nadpozemský…“ komentuje výběr filmu Jan Jílek, hlavní dramaturg Asociace českých filmových klubů.

Výjimečná filmová událost pro chytré děti (film je v nedabované verzi s českými titulky s doporučenou návštěvností od 12 let), jejich rodiče, milovníky Japonska, japonské animace a jedinečných filmových zážitků. Patronem filmu je Vladimir 518, jeden z nejdéle působících rapperů na české hip hopové scéně, ilustrátor a komiksový výtvarník.

Při vytváření světa příšer se režisér inspiroval japonskými a čínskými legendami. „…chtěl jsem vytvořit svět bytostí, které, vzhle­dem k tomu, že nejsou lidé, mohou náš svět posuzovat nezaujatě, zvnějšku. Takový pohled je hrozně důležitý. Často si ani neuvědomujeme, jak podivné jsou některé věci v našich životech, které jsme už přijali jako samo­zřejmé. Myslím tím hlavně různá omezení, společenské konvence a nesvobodu,“ uvádí Hosoda.

Foto: AČFK

Kde a kdy dávají film Kluk ve světě příšer

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Kino Aero

Více o "Projekt 100"

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!