Výstava exotických motýlů se vrací do botanické zahrady

Výstava exotických motýlů se vrací do botanické zahrady

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Viděli jste na vlastní oči jednoho z nejrychlejších motýlů na světě nebo toho, který by se nejraději vrhl na jakoukoli skleničku s alkoholem? Tyto a mnohé další pestrobarevné tropické motýlí krasavce budou moci návštěvníci trojské botanické zahrady obdivovat od 5. dubna do 8. května. Výstavu Lehkost motýlích křídel zahájí Jitka Čvančarová a Robert Vano.

Ostruháci rodu Charaxes nejenže patří k nejrychleji létajícím motýlům, ale mají i vybrané stravování. Rádi si smlsnou na levhartím trusu. Návštěvníci v tropickém skleníku Fata Morgana uvidí i sovího motýla Caligo memnon (na hlavní fotografii). Jeho nápadné skvrny na spodní části zadních křídel slouží k zastrašování nepřátel. Když motýl křídla rychle zavře, odstraší predátora, který by si jinak na chutném soustu rád smlsnul. Ještě že se k nám do skleníku nemůže se skleničkou alkoholu, Caligo memnon by neodolal,“ láká na zajímavé exempláře Eva Smržová, kurátorka výstavy.

Ještě v podobě kukel přicestuje do trojské botanické zahrady zhruba 4 500 motýlů. Mezi nimi nesmí chybět martináč Attacus atlas. „Plocha křídel tohoto motýla může dosáhnout až 400 cm2. Zajímavý je jejich čich. Samci martináčů mají mnohem hustější tykadla než samice a díky nim je mohou vyčichat až na několik kilometrů,“ přibližuje tohoto velikána Smržová.

Patronem výstavy je charitativní organizace DEBRA, která podporuje lidi se vzácným puchýřnatým onemocněním Epidermolysis bullosa congenita (EB), v Česku nazývaným nemoc motýlích křídel. Součástí výstavy motýlů tak budou i fotografie Jiřího Langpaula, který zachytil pacienty trpící tímto onemocněním.

Attacus atlas, foto: Botanická zahrada

Charaxes cf. lasti, foto: Botanická zahrada

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!