Co chystá Národní divadlo Brno v další sezóně?

Co chystá Národní divadlo Brno v další sezóně?

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Národní divado Brno představilo dramaturgický plán pro sezónu 2016/2017. Připravuje se 16 titulů včetně několika českých premiér!

ČINOHRA

Kouzelný vrch (Thomas Mann, Barbara Herz)
Premiéra: 27. října 2016 v divadle Reduta
Režie: Barbara Herz
Divadelní adaptace slavného románu německého nositele Nobelovy ceny za literaturu Thomase Manna o mladém inženýrovi Hansovi Castorpovi, který přijíždí do plícního sanatoria vysoko v Alpách, aby navštívil svého tuberkulózou trpícího bratrance Joachima. Hans sám onemocní a krátká návštěva se mění na sedm let.

Jak jsem se ztratil aneb Malá vánoční povídka (Ludvík Aškenazy, Jan Borna)
Premiéra: 4. listopadu 2016 v Mahenově divadle
Režie: Martin Františák
Peklo s čerty, poslední pražský lampář, pán s kaprem, holčička, co jde pro pivo, dokonce i mluvící kobylka – o Štědrém dnu totiž mohou zvířata mluvit. Přes všechny neobyčejné zážitky a překvapení se klukovi nakonec zasteskne po domově. Poetická kouzla vánočních svátků ožijí v hravém a humorném příběhu Ludvíka Aškenazyho.

Kámen a bolest (Karel Schulz, Marián Amsler)
Premiéra: 22. prosince 2016 v divadle Reduta
Režie: Marián Amsler
Strhující životní příběh Michelangela Buonarrotiho, jednoho z géniů italské renesance, na pozadí mohutných společenských změn, které florentská renesance quattrocenta přinesla italské a evropské společnosti. Monumentální freska s ústředními tématy vztahu duše a díla, identity a svobody tvůrčí individuality zachycuje vrchol i rozklad renesančního a humanistického období.

Paní z moře (Henrik Ibsen)
Premiéra: 27. ledna 2017 v Mahenově divadle
Režie: Martin Františák
Něžně-brutální thriller intenzivní lásky, překvapivých nálezů a nenávratných ztrát. Ellida Wangelová je nevšedně půvabná žena, opředená dráždivou mystikou fjordů i tajemstvím, jež skály láme a spouští katastrofy. V jedné z hlavních rolí se představí Tomáš Šulaj, letos nominovaný na Cenu Thálie.

Kmeny (Vladimir 518, Karel Veselý, Tomáš Souček, Braňo Holiček a kol.)
Česká premiéra: 9. února 2017 v divadle Reduta
Režie: Braňo Holiček
Hipsteři, hiphopeři, gotici, pankáči, neohippiesáci, motorkáři, tunningáři... Vydejte se na dobrodružnou výpravu za životními filosofiemi a styly „kmenů“, poznejte mimikry, které používají, objevte místa, kde se sdružují... Režisér Braňo Holiček, který pro činohru NdB v minulé sezóně vytvořil populární Černou labuť, se vrací do Brna.

Želary (Květa Legátová, Dodo Gombár)
Premiéra: 31. března 2017 v Mahenově divadle
Režie: Dodo Gombár
Želary – zapadlá horská vesnice kdesi v Beskydech a osudy jejích obyvatel na pozadí první světové války a německé okupace. Čím blíž mají tamní byvatelé k Bohu, tím víc se obnažují temné stránky jejich povah. Dramatizace Doda Gombára vychází z knihy povídek Želary a novely Jozova Hanule spisovatelky a brněnské rodačky Květy Legátové.

Strach jíst duši (Rainer Werner Fassbinder)
Česká premiéra: 31. března 2017 v divadle Reduta
Režie: Jan Frič
Legendární německý režisér Fassbinder vypráví ve svém slavném filmu Strach jíst duše křehký příběh asymetrické lásky dvou obyčejných lidí – vdovy, která si najde o třicet let mladšího marockého gastarbeitera. Dva antihrdinové, kteří se tak trochu omylem stali bojovníky proti malosti a nebezpečnému strachu z neznáma.

Drazí v Chomutově! (Jiří Bulis, Lucie Dlabola Bulisová)
Premiéra: 9. června 2017 v divadle Reduta
Režie: Anna Petrželková
Dopisy, písně, humor a stesk Jiřího Bulise -  chomutovského rodáka a brněnského občana, hudebního skladatele, písničkáře, anděla radosti. Do Bulisova světa hudebního i soukromého se na základě jeho korespondence a písní ponoří režisérka Anna Petrželková.

Něco za něco (William Shakespeare)
Premiéra: 22. června 2017 v Mahenově divadle
Režie: Martin Glaser
„Hřích má být souzen a hříšník ne?“ Z váženého občana a zapřísáhlého odpůrce smilstva se vyklube nevětší zhýralec, korupčník a chlípník. Výchozí divadlení situace je jak vystřižená ze současného tisku. Něco shnilého je nejen ve státě dánském. Shakespearovu hořkou komedii uvede NdB v režii ředitele Martina Glasera.


OPERA

Káťa Kabanová (Leoš Janáček)
Premiéra: 7. října 2016 v Janáčkově divadle
Režie: Robert Carsen
Inscenace světoznámého režiséra Roberta Carsena vznikla původně pro Vlámskou operu. Premiéra bude slavnostním zahájením festivalu Janáček Brno 2016. Libreto podle Ostrovského dramatu Bouře si Janáček vytvořil sám a do originálu výrazně zasáhl – zaměřil pozornost na komorní drama hlavní hrdinky Káti strádající v područí tvrdých tradic kupecké společnosti carského Ruska. Titulní roli ztvární sólistka Pavla Vykopalová.

Modrovousův hrad/Očekávání (Béla Bartók, Arnold Schönberg)
Premiéra: 15. října 2016 v Janáčkově divadle
Režie: David Radok
Přestože Schönbergovo první jevištní dílo Očekávání a Bartókova opera Modrovousův hrad podle Perraultovy pohádky Modrovous vznikala nezávisle na sobě, pojí je stejné psychologické téma – očekávání, naděje a strach, který nakonec přerůstá v děsivé poznání. Toho ve své inscenaci využil David Radok a propojil obě opery v uzavřený celek. Premiéra bude slavnostním závěrem festivalu Janáček Brno 2016.

Čert a Káča (Antonín Dvořák)
Premiéra: 10. prosince 2016 v Mahenově divadle
Režie: Jiří Heřman
Čert a Káča vznikla v posledních letech Dvořákova života a je to jeho jediné dílo té doby na komický námět. Opera o nebojácném ovčákovi Jirkovi, upovídané, tance a vdavek chtivé Káče a oklamaném čertovi Marbuelovi vychází ze stejnojmenné lidové pohádky ze sbírky Boženy Němcové.

La Gioconda (Amilcare Ponchielli)
Premiéra: 4. února 2017 v Janáčkově divadle
Režie: Tomáš Pilař
Ve své době oslavovaný skladatel a učitel Pucciniho Ponchielli je autorem 10 oper, z nichž jedniná La Gioconda je uváděna. Libreto vychází ze hry Victora Huga Angelo, tyran z Padovy, ale děj příběhu o zpěvačce Giocondě je přesunut do Benátek 17. století. Tragický příběh vášnivé a nikdy nevyslyšené lásky, nenávisti, zrady a pomsty.

Láska na dálku (Kaija Saariaho)
Premiéra: 23. března 2017 v Janáčkově divadle
Režie: Jiří Heřman
Legenda o francozském trubadúrovi Jaufré Rudelovi, který odjel do Tripolisu za paní svého srdce, aby tam zemřel v jejím náručí, se stala inspirací finské skladatelce Kaije Saariaho, která postuně zhudebnila některé Rudelovy básně. Od písní byl jen krůček k opeře a tak vznikl její první operní opus. L´amour de loin měla premiéru roku 2000 na Salcburském festivalu a v České republice bude uvedena poprvé.

Hrabě Ory (Gioachino Rossini)
Premiéra: 26. května 2017 v Mahenově divadle
Režie: Lenka Flory
Rozmarné dílo o sukničkářeském hraběti rozhodnutém získat ctnostnou komtesu je založeno na středověké baladě o hraběti Orym, nechvalně proslulém dochuánovi. Chlípný hrabě si umanul potěšit jeptišky v klášteře a dostal se tam se svými společníky v převleku za potulné řeholnice. V České republice bude jedna z Rossiniho nejlepších oper uvedena poprvé.

BALET

Chvění (Jiří Pavlica, Henryk Górecki)
Premiéra: 10. listopadu 2016 v Janáčkově divadle
Režie: Petr Zuska
Původní kreace na hudbu Jiřího Pavlici - v interpretaci Hradišťanu, Filharmonie Brno, Altai Kai a Jumping Drums a hudbu Henryka Góreckého, kterou pro Balet NdB připraví nejvýraznější český choreograf součanosti Petr Zuska. Chvění je inspirováno básní Vladimíra Holana Poslední list, ale je také současným obrazem našeho světa počátku 21. století. Zaznívají zde odvěké otázky – kdo vlastně jsme a kam jdeme?

Spící krasavice (Petr Iljič Čajkovskij)
Premiéra: 22. dubna 2017 v Mahenově divadle
Režie: Bachram Juldašev
Šípková Růženka jako klasický baletní klenot se po více než dvaceti letech opět dostává na repertoár baletu NdB. Snad nejnáročnější balet po všech jeho stránkách – svou hudební i taneční obtížností klade ohromné nároky na inteprety, bohatostí a pompézností scénické a kostýmní výpravy na divadelní rozpočet. Brněnská inscenace bude akcentovat petrohradskou baletní tradici, proto je pozván ruský inscenační tým v čele s choreografem a baletním mistrem Bachramem Juldaševem.

 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Národní Divadlo Brno

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!