Nahrávka J. D. Zelenky ve světové premiéře na koncertě Collegia 170490%

Nahrávka J. D. Zelenky ve světové premiéře na koncertě Collegia 1704

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Ve dnech 17. a 18. února rozezněly Pražskou křižovatku Janovy pašije ve zpracování mistra neapolské opery Alessandra Scarlattiho. Na koncertě byla také slavnostně představena nejnovější nahrávka Collegia 1704 s Missa Divi Xaverii Jana Dismase Zelenky. Vychází právě ve světové premiéře a je velmi očekávanou událostí na poli staré hudby.

„Slavnostní svatoxaverská mše z roku 1729 náleží, co se notového zápisu týká, k nejproblematičtějším Zelenkovým dílům,“ uvedl dirigent a autor rekonstrukce partitury Václav Luks. „Energické a chvatné tahy pera jsou typickým rysem Zelenkova rukopisu, avšak v případě Missa Divi Xaverii je jeho zápis ještě skicovitější a hůře čitelný než obvykle. Rekonstrukce partitury byla velice náročná, nejen kvůli Zelenkovu rukopisu, ale také kvůli rozsahu poškození.“

Zhudebnění příběhu ukřižování Ježíše Krista bývá nejčastěji spojováno se jménem J. S. Bacha a jeho luteránskými pašijemi. Avšak také v katolické Itálii je tradice provozování pašijových oratorií hluboce zakořeněna. Jedním z nejpozoruhodnějších děl tohoto druhu jsou Janovy pašije Alessandra Scarlattiho. Jednolitý oblouk Scarlattiho hudby představuje fascinující památník italské barokní mystiky.

Koncerty zaznamenané též Českým rozhlasem, byly provedeny v obsazení:

Isabel Jantschek – soprán
Aneta Petrasová – alt
Julia Böhme – alt
Václav Čížek – tenor
Hugo Oliveira – baryton
Jaromír Nosek – bas
Collegium 1704 & Collegium Vocale 1704
Václav Luks – dirigent

Po únorových koncertech čeká Collegium 1704 vyvrcholení jarní části sezóny, kterým je Velikonoční koncert v Rudolfinu s Händlovým Mesiášem (22. března 2016). Koncert je už několik měsíců dopředu zcela vyprodán. Sezónu 2015/16 uzavře program sestavený Händelových dramatických kantát s názvem „Il delirio amoroso“ a sopranistkou Raffaellou Milanesi opět v Pražské křižovatce.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!