Colours of Ostrava 2016: poslechnout si Underworld i diskutovat s Robertem Fulghumem

Colours of Ostrava 2016: poslechnout si Underworld i diskutovat s Robertem Fulghumem

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Program patnáctého ročníku festivalu Colours of Ostrava se pořád rozšiřuje, hlavní headlineři jsou už ale potvrzeni. Fanoušci se mohou těšit například na legendární Underworld, Anthonyho Gonzaleze aka M83, islandský indie folk Of Monsters and Men, rockovou psychedelii Tame Impala, nebo třeba na irskou čtveřici Kodaline. Krom hudebních hvězd letost nově v rámci mezinárodního diskuzního fóra Meltingpot vystoupí také významné osobnosti z oblasti vědy, kultury, či filozofie. Diskutovat tak bude spisovatel Robert Fulghum nebo také držitel Nobelovy ceny za chemii Daniel Shechtman.

Festivalový program bude oficiálně zveřejněn měsíc před začátkem festivalu, ovšem jeho zahájení je již jasné - první vystoupení bude ve znamení skotsko-irské divočiny. Jedenáctičlenná formace Treacherous Orchestra přiveze ryk dud, elektrické kytary, banja, bubny, elektrobeaty, akordeony, housle i píšťaly – směsici připomínající keltskou válečnou vřavu. Hlavní hvězdou a zatím poslední potvrzenou skupinou je již zmíněná legenda taneční hudby Underworld, navždy spojená s hitem Born Slippy z filmu Trainspotting režiséra Dannyho Boyla. 

Jejich koncerty jsou známé ohromujícím vizuálním pojetím a obrovskou energií

(ředitelka festivalu Zlata Holušová)

Podobně jako u Underworld předchází koncerty francouzského zpěváka Anthonyho Gonzaleze (M83) pověst velké podívané založené na zvukové mase syntezátorů, kytar, vokálů a euforických refrénů. M83 přispěl hudbou do řady filmů, seriálů (např. Top Gear) i reklam.

Další v řadě nových jmen jsou Kodaline, britský indie-rock The Vaccines, klasici downtempové hudby Thievery Corporation. Nová jména se tak zařadí po boku dříve potvrzených interpretů, jako je britský písničkář Passenger, dreampopoví Slowdive, jazzová zpěvačka Caro Emerald, či dvojice 2Cellos, která přiveze známé popové a rockové hity v klasickém podání.

Seznam největších hudebních tahounů se dá považovat za uzavřený, ovšem pořadatelé nevylučují další interprety v druhé linii.

Colours of Ostrava

Nový prostor pro diskuze v Dolu Hlubina

Vzhledem k velkému zájmu návštěvníků o debaty v minulých letech se pořadatelé rozhodli zaměřit se více i na tento prostor. Výsledkem je rozšíření programu festivalu o nové mezinárodní diskuzní fórum Meltingpot, pro jehož návštěvníky bude čekat široký program diskuzí a workshopů, prostupující oblastmi vědy, medicíny, ekonomie, kultury, filozofie, a dalších. 

Pozvání přijaly významné osobnosti současného akademicko-filozofického a odborného světa, mezi nimi například americký spisovatel a esejista Robert Fulghum, izraelský laureát Nobelovy ceny za chemii Daniel Shechtman, historik a publicista Timothy Snyder, držitel Pulitzerovy ceny za žurnalistiku Chris Hedges, handicapovaný horolezec Jamie Andrew, spisovatel a dokumentarista Clemens Kuby či americký street artist Gaia.

Meltingpot bude probíhat od 12. do 17. července (tedy začne ještě před samotným zahájením festivalu) ve všech prostorách Dolu Hlubina a jeden den také v multifunkční aule Gong. Celkem přivede více než 80 osobností.

Colours do ulic - tentokrát o týden dříve

Zatímco hlavní program Colours of Ostrava proběhne od 14. do 17. července, již tradiční Festival v ulicích připadl na pátek 8. a sobotu 9. července

„Chceme Ostravákům nabídnout možnost si festival užít o víkendu déle do noci a také program celého Colours Weeku roztáhnout, nesoustředit vše do dvou dnů před zahájením Colours of Ostrava,“ vysvětluje ředitelka Festivalu v ulicích Petra Hradilová. Festival v ulicích tak oživí centrum Ostravy hudbou, divadlem, stánky nebo programem pro rodiny.

Vstupenky na Colours of Ostrava jsou v prodeji, čtyřdenní vstupenku je možné zakoupit za 2190 Kč, cena je platná do konce března.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Areál Dolní Vítkovice nabízí i další akce

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!