Silnou stránkou Mefistofela v ND jsou sbory a titulní basista

Silnou stránkou Mefistofela v ND jsou sbory a titulní basista

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Hudební solitér, prvotina a labutí píseň zároveň – jedním slovem Mefistofeles, dílo italského skladatele Arriga Boita (1842-1918), které od ledna rozeznívá pražskou Státní operu. Listopadové, již deváté, představení pojednávající oba dva díly Goethova archetypálního opusu Faust publikum nadchlo a zejména sborovými scénami naprosto ohromilo svou monumentálností.

První a poslední Boitova opera byla míněna jako pokus o celkovou „wagnerovskou“ reformu tehdejší operní praxe. Nesmírně závažný a hluboký motiv mladého skladatele fascinoval, neboť i ve své literární tvorbě věnoval pozornost konfliktu dobra a zla: „Každý člověk, který touží po poznání a zajímá jej dobro a zlo, je Faust.“ Poprvé své dílo publiku představil roku 1868 v milánské La Scale a po počátečním neúspěchu a přepracování se nakonec dočkal velké slávy i v zahraničí. V Praze byl Mefistofeles nastudován poprvé již roku 1881.

Letošní hudební nastudování má na svědomí dirigent Marco Guidarini, inscenaci režíroval Ivan Krejčí. Scéna Milana Davida je celkem statická a během představení se příliš nemění; je uzavřena do půlkruhu s černým závěsem uprostřed. Mefistofeles (basista Ramaz Chikviladze) se tak může cítit trochu jako na jevišti uprostřed jeviště, bavič a zároveň nebezpečný svůdce důvěřivých lidí. Kostýmní výtvarnice Marta Roszkopfová navlekla sbor Opery ND tentokrát do nicneříkajícího byrokraticky černobílého oblečení, které neodloží ani při dynamické Valpuržině noci.  

V roli Fausta, který je na úkor dominantního Mefistofela poněkud upozaděn, vystoupil Raúl Gabriel Iriarte, jeho osudovou Markétku zpívala Petra Šimková-Alvarez. Sbor je v Mefistofelovi jedním z hlavních aktérů a velkolepé scény uchopil na zcela profesionální úrovni. Velká pochvala náleží i chlapeckému sboru Pueri gaudentes pod vedením Zdeny Součkové a výborně si vedl také orchestr ND pod taktovkou dirigenta Marca Guidariniho.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Národní divadlo - Státní opera... nabízí i další akce

Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!