Divadlo X10 uvede příběh Emmy Göring, první dámy Třetí říše

Divadlo X10 uvede příběh Emmy Göring, první dámy Třetí říše

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Divadlo X10 uvede 26. listopadu jako druhou premiéru letošní sezóny původně rozhlasovou hru Wernera Fritsche Enigma Emmy Göring. Divadelní režie se ujala kmenová režisérka Divadla X10 Ewa Zembok, která stojí za úspěšnými inscenacemi Den bez Rusáka nebo A teď: Svět! Premiéra proběhne za účasti autora.

„Toužila jsem být celá dokonale hnědá. A jeho! Celá Hermannova.“

Tragikomické rysy pompézního životního stylu manželů Göringových se předvedou v groteskním kabaretu balancujícího na hranici teatrálnosti, kýče a krutosti. Do jaké míry jsme vláčeni událostmi a do jaké míry je sami určujeme? Historické pozadí slouží jako odrazový můstek pro aktuální společenské otázky.

Původně rozhlasová hra Wernera Fritsche vychází z pamětí Po boku mého muže, které napsala v roce 1967 Emma Göringová, v podstatě první dáma Třetí říše. Monodrama autor v roce 2006 inscenoval v rozhlase a získal ocenění Hra roku 2007.

„Inscenace akcentuje motivy přijetí a odmítnutí zodpovědnosti, sebeklamu, neschopnosti spatřovat skutečnost za hustým závojem luxusu, ideologie, ale také lásky a oddanosti,“ dodává dramaturg inscenace Ondřej Novotný.

V titulní roli se představí Jitka Smutná, která s Divadlem X10 již v minulosti spolupracovala na inscenaci Maličkosti. Hereckými partnery jí budou Michal Balcar, Jakub Gottwald a Filip Šebšajevič, kteří ztvární role nacistických pohlavárů, Mefista, zubaře nebo slona.

Sezonu Divadlo X10 otevřela odvážná inscenace postdramatického textu Rainalda Goetze Válka v režii Jana Friče. Do pomyslného tandemu s blížící se premiérou Enigmy Emmy Göring připravuje režisérka Viktorie Čermáková inscenaci původní autorské hry Matěje Samce A zítra mě, lásko, opět pochovej.

Tematickým svorníkem sezóny se stala (ne)schopnost přijmout zodpovědnost, (ne)účast na veřejném dění a tedy na směřování nejen vlastního života, ale i společnosti, národa, světa jako celku.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!