Čeští tanečníci opět uspěli v evropské konkurenci

Čeští tanečníci opět uspěli v evropské konkurenci

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Na Aerowaves Twenty16 byl opět zařazen i český soubor ME-SA a v mezinárodním projektu Be SpectACTive! jsou Češi nejúspěšnějšími umělci. Získávají tak výraznou podporu nových tvůrčích projektů včetně rezidencí v zahraničí.

Aerowaves – dance across Europe

Taneční soubor ME-SA zaujal svojí inscenací Let Me Die In My Footsteps (Renan Martins) a byl zařazen mezi výběr 20 nejzajímavějších děl na Aerowaves Twenty16. Aerowaves je zásadní evropskou sítí na podporu začínajících choreografů. Minimálně 10 představení z výběru Aerowaves bude uvedeno na festivalu Aerowaves Spring Forward, který putuje po různých evropských městech. V roce 2016 bude hostitelem festivalu Plzeň.

Let Me Die in My Footsteps je čistě taneční představení, v němž pohybový slovník vzniká z nutnosti dotýkat se a být spolu. Jemně nostalgická zvuková krajina slovinského skladatele Gašpera Piana a živelní tanečníci Martina Hajdyla Lacová, Karolína Hejnová, Soňa Ferienčíková, Gasper Piano a Benjamin Pohlig.

Soubor ME-SA tak navázal na úspěchy Terezy Hradilkové, DOT504, Spitfire Company či Terezy Ondrové a Petera Šavela.

Češi jsou nejúspěšnějšími umělci v projektu Be SpectACTive!

Projekt Be SpectACTive! je čtyřletý mezinárodní projekt podpořený programem Kreativní Evropa. Umělci získají příspěvek na tvorbu projektů, které jsou základem nových představení. Společným jmenovatelem českých projektů je proces tvorby zaměřený na práci s veřejností.

Michal Záhora/NANOHACH již úspěšně uvádí dílo DEVOID. Téma představení vyplynulo z rozborů dopisů, které přinesli účastníci workshopů, vedené v rumunském Sibiu a italském Sansepolcru.

Další projekt je dílem tanečnice a choreografky Barbory Látalová ve spolupráci se Zdenkou Brungot Svítekovou. Interaktivní představení založené na osobních zkušenostech účastníků z řad diváků je ve fázi příprav, uveden bude v dubnu 2016.

Nyní se k vybraným umělcům v koprodukcích Be SpectACTive! přidal projekt OTHERLAND  Terezy Hradilkové s Klárou Alexovou a Einat Ganz, který se zabývá působením společenského prostředí na člověka, konkrétně na ženy v cizím prostředí a jejich roli v něm. V neposlední řadě byl podpořen Viliam Dočolomanský/Farma v jeskyni s novou tvůrčí vizí na rok 2017. Dočolomanský se tentokrát rozhodl postavit se do role hudebního skladatele. Skrze hudbu chce zformulovat a vyjádřit inspiraci ze setkávání s tanečníky a dalšími umělci a rozvíjet tak svou obvyklou práci novým směrem.

Koncem listopadu 2015 bude Tanec Praha hostitelem umělecké rezidence britsko-australské choreografky Bridget Fiske. Její rezidence se zaměří na dvě sociální skupiny – Romy na Žižkově a uprchlíky/žadatele o azyl, které navštíví v uprchlických zařízeních v Kostelci nad Orlicí a Bělé – Jezové. Výstupy budou představeny 30. 11. 2015 od 19:00 ve studiu Truhlárna.

Let Me Die in My Footsteps (Foto: Peter Snadík)

Devoid (zdroj: archiv souboru NANOHACH)

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!