Sobotní Ji.hlava patří nejen Ukrajině a Sýrii

Sobotní Ji.hlava patří nejen Ukrajině a Sýrii

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Krátký film Volání Ukrajiny můžete sledovat už v 10.30 v DKO I. Práce nizozemského filmaře Jeana Couneta je sondou do života starší ženy žijící v Lotyšsku a pravidelně skypující se svou sestrou a dcerou. Ty bohužel uvízly ve válečné zóně na východu Ukrajiny. Ženě zbývá jen bez možnosti pomoci jim poslouchat o jejich útrapách. Detailní záběry její ustarané tváře prokládané fotografiemi z rodinného archivu svědčí o dopadech ozbrojeného konfliktu na konkrétní lidské osudy.

„Tady v okolí se lidi už od 3. srpna ukrývají ve sklepech. Nemají tam vodu ani elektřinu. U nás ji nahodili, ale do 24 hodin to ukrajinská armáda zas vyhodila do vzduchu.”

Maďarský snímek Jizvy na duši uvidíte od 15 hodin v kině Dukla. Režisér Dénes Nagy bude sugerovat, že ti, kteří ubližují sami sobě, skrývají své jizvy nejen před vnějším okolím, ale dokonce i před svými nejbližšími. Snímek sleduje protagonisty během jejich snahy o překonání vlastních problémů. Jsou připraveni pokročit v procesu sebepoznání i navzdory mnohým nebezpečím, které je možná na této cestě čekají.

Českou tvorbu zastoupí od 17 hodin v Horáckém divadle film Jenica a Perla. Dílo Rozálie Kohoutové vypráví o dvou dospívajících dívkách, které žijí ve vyloučených romských komunitách 1500 km daleko od sebe. Skamarádily se na jednom ze zájezdů souboru Kesaj Tchave, v němž vystupují děti z romských osad z východního Slovenska a děti z rodin rumunských Romů žijící na předměstí Paříže. Obě dívky mají své sny a hledají cestu, jak je v budoucnu realizovat.

Britský snímek Syrská love story, který je k vidění od 17.30 v Dělnickém domě, rozhodně žádnou lacinou romantiku nenabídne. Odvypráví nikterak příjemný společný příběh Amera a Raghdy. Ty se do sebe zamilovali v syrském vězení, zplodili čtyři syny a potom z politických důvodů emigrovali. Dokumentární melodrama Seana McAllistera ukazuje, jak nečitelná může být hranice mezi odpovědností rodině a věrností státu a ideji, která se topí v krvi.

Třešničkou na dortu sobotního dne bude určitě hojně propagovaný Takovej barevnej vocas letící komety, od 20 hodin k vidění v Horáckém divadle. Celovečerní dokument vypráví o Filipu Topolovi – skladateli, textaři, klavíristovi a zpěvákovi skupiny Psí vojáci. Snímek odkrývá, jak se v Topolově osudu a postojích odrážela doba před i po sametové revoluci, jeho posedlost hudbou, ale také závažná nemoc. Celým filmem prostupují Topolovy písně, které sám autor označoval za formu vlastních deníků, a povídky doplněné postřehy a vzpomínkami jeho životních souputníků a přátel. Dokument obsahuje také záznamy unikátních archivních rozhovorů s hlavním protagonistou, z nichž mnohé dosud nebyly publikovány.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

DKO Jihlava nabízí i další akce

Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: DKO Jihlava

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!