Ji.hlava přivítá Juliana Assange a Mášu z Pussy Riot

Ji.hlava přivítá Juliana Assange a Mášu z Pussy Riot

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava se tento rok uskuteční již podevatenácté. Kromě autorských dokumentárních počinů z celého světa přivádí také v rámci Inspiračního fóra osobnosti, které hýbou světovým děním. Letos vzbudila pozornost účast Marije Aljochinové, bývalé členky skupiny Pussy Riot, a Juliana Assange, internetového aktivisty a spoluzakladatele WikiLeaks.

Loutky dvou nepřátelských velmocí, anarchisté a zločinci, anebo aktivisté, bojovníci za svobodu, lidská práva a volný přístup k informacím? Názory na tuto přinejmenším kontroverzní dvojici se různí. Často oni sami plní obsahy dokumentárních filmů, jejich účast na festivalu proto přináší prostor diskuze a reflexe.

Každý z nich je osobností, která svými činy plní zprávy na celém světě, ale mít možnost vidět a slyšet je oba pohromadě, je zcela unikátní.

Marek Hovorka, ředitel MFDF Ji.hlava

Marija Aljochinová vešla do povědomí díky vystoupení punkové skupiny Pussy Riot v moskevské katedrále Krista Spasitele, během kterého členky kritizovaly prezidenta Vladimira Putina. Dnes se věnuje boji za lidská práva, založila neziskovou organizaci MediaZona, která přináší informace o vězeňských procesech a aférách v Rusku.

Máša bude v Jihlavě debatovat osobně, Julian Assange se spojí přes telemost z ekvádorské ambasády v Londýně, kde již tři roky pobývá v politickém azylu kvůli obvinění za údajné sexuální obtěžování a znásilnění ve Švédsku. Podle Assange je mezinárodní zatykač pouhou záminkou pro jeho vydání do USA, kde ho viní z publikace ukradených tajných dokumentů na serveru WikiLeaks.

V minulosti na Informačním fóru vystoupili například Gao Xingjian, čínský spisovatel, dramatik a malíř, žijící od roku 1987 v pařížském exilu, klíčové představitelky ženského protestního hnutí Femen na Ukrajině, česká umělkyně Kateřina Šedá nebo Joseph Yu-Shek Cheng, jeden ze zakladatelů prodemokratického hnutí Occupy Central v Hongkongu, známou jako Deštníková revoluce.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!