Přehlížená krása pražské architektury. Její hledání započnou Vladimír 518 a Pavel Karous

Přehlížená krása pražské architektury. Její hledání započnou Vladimír 518 a Pavel Karous

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Budova bývalého Federálního shromáždění poblíž Václavského náměstí, hotel Pyramida na Břevnově, dispečink Dopravního podniku na Vinohradech a Žižkovský vysílač. Stavby, které jsou opakovaně hodnoceny jako ty „nejošklivější“ v Praze. Odborná veřejnost ovšem připomíná, že tyto budovy mají své opomíjené kvality. Tento trochu jiný pohled chce zájemcům nabídnout nový Cyklus komentovaných prohlídek s názvem „Nejošklivější architektura Prahy“.

 „Nalézt to zajímavé a obohacující i v na první pohled odlišné a možná i kontroverzní architektuře může být cestou k pochopení dalších podob umění i naší společnosti.“ Evžen Šimera, umělec a ředitel školy Scholastika

Prvním poutním místem bude dílo architekta Karla Pragera Nová scéna Národního divadla. Nová scéna je od svého dokončení v roce 1983 jednou z nejdiskutovanějších pražských staveb. Architektonickou hodnotu a kvalitu této kontroverzní stavby se pokusí zájemcům přiblížit hudebník, výtvarník a obdivovatel projektů Karla Pragera Vladimír 518. Kromě prohlídky čeká návštěvníky také videoprojekce, která mapuje období od bruselského Expa 58 až po sametovou revoluci v roce 1989, a také komentář sochaře Pavla Karouse k uměleckým dílům umístěným v budově Nové scény a jejím okolí.

„Je důležité na kvalitu těchto budov veřejnost upozorňovat, aby nedošlo k podobné situaci jako s bývalým Hotelem Praha.“ Vladimír 518

Prohlídka budovy s komentářem Vladimíra 518 se odehraje 23. 9. 2015 od 17 hodin. Kapacita je omezená, je proto nutné místa si předem rezervovat. Vstupné na akci je zdarma.

Vzdělávací platforma Scholastika uskuteční během podzimu prohlídky dalších vybraných objektů v Praze a to za odborného výkladu přizvaných osobností současného umění, architektury nebo designu. Mezi nimi jsou například architekt Adam Gebrian, nebo zakladatel časopisu Era 21 a v současnosti kurátor Moravské galerie v Brně Rostislav Koryčánek.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!