Snímek Marguerite je o tajemství slávy zpěvačky, která neuměla zpívat. Před českou premiérou si zasoutěží v Benátkách

Snímek Marguerite je o tajemství slávy zpěvačky, která neuměla zpívat. Před českou premiérou si zasoutěží v Benátkách

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Asi každý někdy viděl talentové pěvěcké soutěže, které do omrzení vysílají komerční televize již řadu let. To, co bylo v prvních řadách pošetile zábavné, byla Hvězdná pěchota jízlivě ukazující zpěváky, kteří zpívat absolutně neumí. A někteří z nich se nakonec stali "slavnými", no kdo by si nepamatoval třeba na Aničku Dajdou?

Věřte nebo ne, ale tohle není první příběh svého druhu. Doba upadá již řadu let. Přesvědčí vás o tom snímek MARGUERITE francouzského režiséra Xaviera Giannoliho, který bude mít českou premiéru 24. září a ještě předtím si zasoutěží v hlavní sekci na Mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách!

Paříž dvacátých let. Marguerite Dumont je zámožná žena, milovnice hudby a opery. Už celé roky pravidelně zpívá pro své hosty. Jenže Marguerite zpívá zoufale falešně a nikdo jí nikdy neřekl pravdu. Její manžel a blízcí ji nechávali žít v iluzích. Vše se zkomplikuje, když si vezme do hlavy, že zazpívá před skutečným publikem, v Opeře.

Příběh je volně inspirován osudy Američanky Florence Foster Jenkins, operní zpěvačky známé jako „královna kraválu“, která se ve 40. letech minulého století proslavila svým příšerným hlasem.

V hlavní roli Marguerite exceluje Catherine Frot, která se naposledy objevila například ve snímku Z prezidentské kuchyně (Les Saveurs du palais, 2012) o přátelství prezidenta Francoise Mitterranda a jeho kuchařky.

Režisér Xavier Giannoli o vzniku filmu:

"Asi před deseti lety jsem v rádiu slyšel neskutečný hlas operní pěvkyně, která zpívala Mozartovu Královnu noci, ale naprosto falešně. Bylo to velmi legrační, působivé… V nahrávce to praskalo, byla stará a tajemná, jako by byla z jiného světa.

Zjistil jsem, že pěvkyně se jmenovala Florence Foster Jenkins a žila ve Spojených státech ve 40. letech. Byla bohatá, milovala hudbu a operu a hlavně si vůbec neuvědomovala, jak úžasně falešný má hlas. Pravidelně zpívala v kruhu obvyklých hostí a ze společenského
pokrytectví, kvůli finančním zájmům nebo z prostého slabošství jí nikdo z jejího okolí nikdy neřekl, že zpívá naprosto falešně…

Už jen ta situace samotná byla velmi zábavná a zároveň v tom bylo něco krutého, co jsem měl chuť prozkoumat."

Marguerite je režisérovým šestým filmovým počinem. V roce 2012 soutěžil na festivalu v Benátkách se svým filmem Superstar, a dvakrát se účastnil soutěže na festivalu v Cannes: v roce 2006 s filmem Píseň pro tebe (Quand j’étais chanteur) a v roce 2009 s filmem Na počátku (Je suis parti de rien).

Snímek MARGUERITE s českou koprodukční účastí (Sirena Film, producent Artemio Benki), byl natáčen z velké části v České republice a premiéru u nás bude mít 24. září.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!