Největší kaktus Saguaro ve střední Evropě i módu 1. republiky nabídne výstava Pichlavá historie

Největší kaktus Saguaro ve střední Evropě i módu 1. republiky nabídne výstava Pichlavá historie

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Od 13. června do 12. července proběhne v trojské botanické zahradě v její severní části výstava kaktusů, sukulentů a módy 1. republiky s názvem Pichlavá historie. Na diváky čekají významní kaktusáři a cestovatelé, kteří výrazně ovlivnili světovou kaktusářskou scénu. Patří k nim například A. V. Frič, E. Holub nebo B. Roezl. Vášnivým kaktusářem byl i K. Čapek. Spolu s oděvy a doplňky dané doby uvidíte i kaktus Saguaro, který je největší v Evropě.

Pichlavá historie nebude obyčejnou výstavou kaktusů a sukulentů. Vše bude naaranžováno do doby, kdy u nás bylo kaktusářství oblíbeným koníčkem. Kromě flóry návštěvníci uvidí například původní květináče, do kterých sadil své kaktusy i Albert Vojtěch Frič. Právě díky Fričovi se nám podařilo flóru propojit s módou, protože jeho synovcem byl Martin Frič, známý režisér 1. republiky,“ popisuje jen zlomek Pichlavé historie ředitelka trojské botanické zahrady Věra Bidlová.

Trojské botanické zahradě se podařilo získat kaktus Saguaro, který je největším exemplářem svého druhu ve střední Evropě. „Saguaro se běžně vyskytuje v USA. Právě odtud pochází i ten náš. To, že držíme největší Saguaro ve střední Evropě, je pro naši zahradu opravdu výjimečná záležitost. Lidé mohou Saguaro znát z mnoho westernů. Byl například i ve známém filmu Limonádový Joe,“ vypráví Eduard Chvosta, kurátor výstavy.

V rámci vernisáže, která se koná tento pátek 12. června, bude slavnostně otevřena také nová expozice s názvem Svět kaktusů a sukulentů. „Připravili jsme autentické prostředí polopouště Peru, Mexika a Jihoafrické republiky. Návštěvníci se tak rázem ocitnou o několik tisíc kilometrů dál,“ říká Chvosta.

Novou expozici slavnostně otevře Miloslav Stingl, český cestovatel, etnograf a spisovatel a čestný náčelník indiánského kmene Kikapú, který osobně poznal řadu domorodých kultur a zpracoval své zážitky v četných knihách. Akce se zúčastní také velvyslanci Peru, Mexika a Jihoafrické republiky, kteří převzali nad výstavou záštitu. Tyto země představí i svou kulturu skrze typické pochutiny nebo hudbu.

V tropickém skleníku Fata Morgana mohou návštěvníci obdivovat i pichlavou současnost. Jedná se o exponáty, které potřebují jiné klima, a proto nemohou být součástí nové expozice.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!