Tanec Praha startuje: Brzy se těšte v dalších 15 městech!

Tanec Praha startuje: Brzy se těšte v dalších 15 městech!

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Festival současného tance a pohybového divadla pro vás přichystal světové špičky taneční scény a tentokrát za ničí představy neručí! Největší peckou bude představení Impromptus Sashy Waltz & Guests nebo Last Work Ohada Naharina s Batsheva Dance Company, které bude uvedeno hned po izraelské premiéře. Hlavní události sezóny zastupují také jména Mossoux-Bonté, Chris Haring nebo Olga de Soto. Špičkoví čeští umělci odehrají po pražském programu v regionech celkem 43 veřejných produkcí. Přes 20 českých tanečníků je zapojeno do site-specific projektů situovaných do netradičních prostor - kaváren, výkladních skříní či parků.

Nezbytnou součástí programu je představení mladých talentů, uváděná v rámci Evropských tanečních laboratoří (umělci z Maďarska, Francie či Itálie). Nebývale pestrý je doprovodný program ve veřejném prostoru VEN.ku TANCI a akce pro děti.

Tanec Praha dosáhl v poslední dekádě vysoké reputace na evropské úrovni a udržel kontinuitu všech činností po více než 25 let. Festival vznikl jako malá neziskovka v roce 1991 a koncepce zakladatelky Yvony Kreuzmannové zrála od původního nadšení inspirovat, motivovat, přinášet publiku zcela nové trendy, až po rozvoj podmínek pro profesionální tanec v Čechách. Současný tanec byl totiž půl století u nás prakticky tabu, a tak začala mravenčí práce na jeho revitalizaci.

Z nenápadné letní akce se v průběhu 90. let vyvinul sledovaný festival fungující i mimo hlavní město a roku 2001 otevřel bývalé žižkovské kino Ponec, kde začal ve zchátralých zdech budovat první skutečný taneční dům. V roce 2013 byl Tanec Praha oceněn na 1. místě v konkurenci 235 evropských festivalů všech žánrů. Nyní získal prestižní cenu „Label EFFE“Europe for Festivals, Festivals for Europe.

Po první vlně úspěchů souborů a tvůrců DOT504, Farmy v jeskyni, Lenky Vagnerové či VerTeDance a dalších se také rozjeli po světě Spitfire Company, Miřenka Čechová, Tereza Ondrová, Michal Záhora, Patricie Poráková a jiní. Zájem zvenku neutuchá, naopak, na příští taneční platformě se očekává již více než 100 zahraničních hostů.

Trpělivost přináší růže: Spoluředitelka festivalu Markéta Perroud, která strávila třináct let své taneční kariéry ve špičkovém francouzském tělese Baletu lyonské Státní Opery, získala nedávno prestižní Řád rytíře Za umění a literaturu od francouzského ministerstva kultury. Tento řád v minulosti obdrželi například Anna Fárová, Bohumil Hrabal, Věra Chytilová či Jiří Menzel nebo Bořek Šípek. Yvona Kreuzmannová byla oceněna Řádem rytíře Za zásluhy již v roce 2004. Tato vyznamenání vyjadřují vděk Francie za šíření její kultury a oboustranně obohacující spolupráce.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!