Jaro zavítalo do Fata Morgany: Tropičtí motýli se chlubí celým spektrem barev

Jaro zavítalo do Fata Morgany: Tropičtí motýli se chlubí celým spektrem barev

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Populární výstava tropických motýlů v trojské Botanické zahradě je v plném proudu. Pestrobarevní motýli ze Stratfordu nad Avonou vesele poletují skleníkem Fata Morgana. Mezi nejrůznějšími druhy můžete spatřit i jedince s největší plochou křídel zvaného Attacus atlas i slavného monarchu stěhovavého.

„Každá dodávka má necelou tisícovku kukel. Konečně jsme se dočkali vylíhnutí populárního motýla Attacus atlas, který pochází z jižní a jihovýchodní Asie. Je to noční martináč s největší plochou křídel na světě, kdy je rozpětí samičích křídel až 30 centimetrů,“ říká Eva Smržová, odborná náměstkyně zahrady.

Druhým vzácným motýlem, kterého lze ve Fata Morganě spatřit, je monarcha stěhovavý. „Tento druh žije v zimě v Mexiku, kde pokrývá stromy od jejich kmene až po poslední list. Na jeden strom se vejdou statisíce motýlů, a proto se, dle barvy motýlů, stromům přezdívá zlaté. Na stromech odpočívá tak velké množství monarchů, že jen těžko rozeznáte, co je strom a co motýl. Na jaře přelétá Danaus plexippus ve velkých hejnech do Kanady, kde má líhniště. Jedná se o jediný druh, který migruje v takto obrovských hejnech,“ vysvětluje Smržová.

Návštěvníkům se předvedou i oblíbené babočky rodů Morpho a Caligo, nově i otakárci Atrophaneura semperi, kteří původně pochází z Malajsie, Indonésie a Filipín. „Návštěvníci tyto otakárky od ostatních druhů snadno rozeznají. Atrophaneura semperi je velký černočervený motýl se stejně barevným chlupatým hrudníčkem,“ objasňuje Smržová.

Výstavu je možné navštívit do 10. května denně od 9 do 18 hodin, v květnu se otevírací doba prodlouží do 19 hodin. V pondělí je skleník Fata Morgana zavřený.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!