Czech jazz contest 2015 vyzval na souboj mladé osobnosti evropského jazzu

Czech jazz contest 2015 vyzval na souboj mladé osobnosti evropského jazzu

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Čtvrtý ročník hudební soutěže pro mladé talentované kapely a sólisty byl zahájen na semifinále v úterý 24. února. Po dobu čtyř týdnů probíhala ve vyhlášeném jazzovém klubu Reduta semifinálová kola, na kterých odborná porota vybrala nejlepší jazzové hudebníky letošního ročníku, kteří se o prvenství utkají na finálovém večeru tuto sobotu 28. března. Vítěze soutěže čeká finanční odměna, ale především získá možnost vystoupit na 37th International Jazz Festival Praha. Tři nejlepší kapely navíc vystoupí na samostatném večerním koncertu v Redutě.

Soutěž je doprovázena koncerty ostřílených jazzmanů. Tento týden můžete ještě stihnout vynikajícího bubeníka Gena Jacksona hrajícího s desetinásobným držitelem Grammy Herbiem Hancockem v pátek 27. března, nebo saxofonovho mága z New Yorku Vincenta Herringa v neděli 29. března.

Moje účast na 4. semifinálovém kole byla skvělým hudebník zážitkem a nepochybně rozšířením obzorů v oblasti jazzu. Ve středu 18. 3. se o postup do finále utkaly dvě kapely: Bartosz Dworak Q z Polska a  Smooth Kats z Ruska. Odlišnější sestavu a hudební produkci už zřejmě ani organizátoři nemohli naplánovat. Polský kvartet představil několik skladeb z pera svého klavíristy, které měly úžasnou gradaci a rytmiku. Hudebníci se předháněli ve skvělých sólech, mně osobně nejvíc zaujal houslista. Jako jazzový začátečník jsem houslovou improvizaci nezažila, ale po tomto skvělém výkonu vím, o co jsem byla ochuzena.

Naopak vystoupení ruského sexteta Smooth Kats zaujalo především mužskou část publika, zejména lepá saxofonistka předvádějící pohyby ne nepodobné tanci u tyče. Výkon kapely stál a padal především se zpěvačkou, která vytvářela elektrizující atmosféru celého koncertu. Nicméně styl 80. let, klávesy a elektrické kytary zřejmě porotu natolik nezaujal a do finále vyslala polský kvartet.

V sobotu se tedy můžete těšit na skvělé vystoupení polské kapely a jejich soupeřů ve finálovém klání. Rozhodně to bude stát za to. 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 
Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!