Písničkář Jan Burian pokřtí v divadle Archa své nové album Jiná doba

Písničkář Jan Burian pokřtí v divadle Archa své nové album Jiná doba

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


A o jinou dobu se, alespoň v rámci hudebních aranží a vzniku jednotlivých písní, opravdu jedná. Burian přizval ke spolupráci na dvanácti nových skladbách dvanáct známých producentů české alternativní scény a nechal jim zcela volné ruce a svobodu s jeho nahrávkami naložit dle libosti.

Vznikl tak mix písní, na kterých se mimo jiné podíleli například Jan P. Muchow, Martin Kyšperský, Viliam Béreš nebo Midi Lidi. A jak si hudebníci nahrávky rozebrali, tak také vznikaly - v různých studiích, profesionálních i domácích, v domácnostech bez studií, na nahrávací přístroje všeho druhu včetně mobilního telefonu. Většinu písní tak „vyjadřovací prostředky současnosti“ posunuly do světa elektroniky a obdařily notnou dávkou svěží energie. Jan Burian mluví o hudbě dvou století: „Píseň zůstává scénářem příběhu. Je jedno, kdo ji hraje. Jde o to, aby byla uvěřitelná.“

Ke vzniku desky doplňuje: „Nikdy jsem si nemyslel, že jde takto točit deska. Jedna píseň začala vznikat v posteli, kam jsem si instaloval mikrofon a notebook a začal si jen tak broukat. Dvakrát se také stalo, že z původní nahrávky mi aranžéři odstranili klavírní doprovod a natočili k hlasu hudbu s úplně jinou harmonií. Cítili zkrátka mou durovou písničku mollově, tak proč ne...

Křest této unikátní desky proběhne v divadle Archa již 29. března. Na koncertě vedle Jana Buriana vystoupí producenti jeho nových písní: Jiří Burian, Jan P. Muchow, Martin Kyšperský, Viliam Béreš, Midi lidi, Dan Fikejz, Mikoláš Růžička, Ondřej Ježek a OTK, Bonus, Kittchen, Karel Vepřek a další. Tento kolektiv tvůrců, kteří spolupracovali většinou v digitálním propojení, se na tomto koncertě sejde poprvé na živo! Součástí večera bude i uvedení nové knihy Jana Buriana Dvacet let s Islandem.

Vstupenky jsou k dispozici za 250 Kč zde, nebo se je můžete pokusit vyhrát také v naší soutěži!

Trocha ochutnávky z Burianovy poezie se jistě hodí..

VE ŠKVÍŘE

Žiju si v mezeře
Žiju si ve škvíře
Co na to říkáš Vesmíře?

Sám sebe mívám za obejdu
A přesto nikam neodejdu
Žiju si Vesmíře
Kam se vejdu...

Žiju si v mezeře
Žiju si ve škvíře
Co na to říkáš Vesmíře?

Mezi tím směšným mikrosvětem
A majestátným makrosvětem
Jak to mám Vesmíře
Vysvětlit dětem?

Pokud vám jméno Jana Buriana nic neříká..

Jan Burian (1952) je autor písní, pianista, zpěvák, spisovatel a televizní moderátor. Vydal řadu vlastních písňových alb, např. Hodina duchů, Černý z nebe, Unavený válečník, Zrcadlo, Dívčí válka, Muži jsou křehcí, 12 druhů samoty, Jak zestárnout a další. Podílel se na kolektivních albech For Semafor nebo Buď moje slunce. 

Kromě dnes již legendární spolupráce s Petrem Skoumalem, Jiřím Dědečkem a Janem Vodňanským, jejichž Večírky rozpadlých dvojic vyšly na stejnojmenném dvojalbu v roce 2010, dnes vystupuje za doprovodu členů kapely Republic of Two. Literární tvorba Jana Buriana obsahuje kromě básnických sbírek (Hodina duchů, Ženy, muži a jiné básně) a cestopisů (Chilský deník, Cokoli o Dánsku, Sága o cestě na Island, Výlet do Portugalska, Ostrovy, majáky a mosty) i osobní zápisky a fejetony (Přízrak v nákupním středisku, Přímluva za dnešní dobu).

V knižní podobě vyšly také televizní rozhovory Posezení s Janem Burianem. Je spoluautorem i řady dokumentů, zvláště s režisérem Pavlem Kouteckým (Islandská paměť, Chilské deníky) a pořadu Burianův den žen (spolu s Vítem Klusákem a Filipem Remundou). V roce 2012 vydal knihu o svém otci Nežádoucí návraty E. F. Buriana a pro rozhlas vytvořil cyklus 28 pořadů o severské kultuře Na Sever s Janem Burianem. V loňském roce pokřtil dvojalbum Dvacet let v Arše, které vzniklo z nahrávek vystoupení v Divadle Archa, kde již od otevření Archy v roce 1994 pravidelně účinkuje.

Více na www.janburian.cz

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Divadlo Archa nabízí i další akce

Umělci: Jan Burian

Místo konání: Divadlo Archa

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!