Sukhishvili, gruzínský národní balet, slibuje v rámci Evropské turné 2015 jedinečnou podívanou

Sukhishvili, gruzínský národní balet, slibuje v rámci Evropské turné 2015 jedinečnou podívanou

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


„Gruzínští umělci jsou dokonalost sama. To ani není tanec, to je let. Bouře na scéně“. The Washington Post (USA)

„Pokuste se vyskočit a ve vzduchu se seskupit. Potom dopadněte na zem přímo na kolena a znovu vyskočte, abyste to vše zopakovali znovu a znovu! Proveďte piruetu na palcích nohou v měkkých holínkách tak rychle, že nikdo nezahlédne vaši tvář. A pak se hned točte na kolenou po celém obvodu scény. Okouzlete krásné dámy, které poklidně i vesele sledují váš odvážný tanec, jehož cílem je získat si jejich přízeň“. Daily Mirrors (Velká Británie)

Národní balet Gruzie Sukhishvili byl založen v roce 1945 Iliko Suchišvilim a Nino Ramišvili. Jednalo se o první profesionální soubor v Gruzii. Gruzínský tanec si díky manželům Iliko a Nino získal celosvětové uznání. Tato mladá dvojice se stala partnery v životě i na jevišti. Soubor začínal s pouhými 35 lidmi. Později se uskutečnilo turné po Rusku, prvního uznání se seskupení dočkalo v Moskvě a následovala první cesta do zahraničí v roce 1948. Tehdy se seskupení poprvé představilo na turné v Evropě a prosadilo se i v Austrálii a Americe, kde bylo Suchišviliho vystoupení označeno za „nejlepší show na Broadwayi“.

Sukhishvili se stal prvním a dosud i jediným souborem lidových tanců, který vystoupil na jevišti La Scaly v Miláně v roce 1967. Opona se zvedla celkem 14krát, čímž byl překonán rekord slavného tenoristy Enrica Carusa (11krát) a noviny, překypující chválou, napsaly: „Gruzínští baletní umělci jsou naprostá dokonalost!“, „Spojení mužské bravury a ženské graciéznosti“, „Jejich tanec je výzvou gravitačním zákonům“.

V Anglii během mistrovství světa ve fotbale způsobili Suchišvili doslova pozdvižení. Během mistrovství světa v kopané se soubor stal silným konkurentem tomuto sportu. Fanoušci doslova přeplnili koncertní sály. Královna Alžběta, nadšená vystoupením, osobně předala Iliko Suchišvilimu zlatou medaili.

Dnes se soubor skládá z 500 tanečníků a vlastního orchestru. Za svou historii absolvovali Sukhishvili více než 250 turné, 11 krát objeli 5 kontinentů, 88 zemí, uskutečnili 12 300 představení a jejich vystoupení shlédlo více než 7 milionů diváků.

Sukhishvili, to je symbióza jedinečnosti, preciznosti provedení, naprosté dokonalosti, profesionality. Jejich mistrovský tanec, plný emocí a temperamentu gruzínského ducha, je výzvou gravitaci. Gruzínští tanečníci dobyli svět a právě teď chtějí oslnit i Čechy!

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Sportovní hala Fortuna nabízí i další akce

Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Sportovní hala Fortuna

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!