Ochutnejte Ballettissimo již tuto neděli ve Státní opeře

Ochutnejte Ballettissimo již tuto neděli ve Státní opeře

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Balet Národního divadla uvede jako druhou premiéru sezony komponovaný večer tanečních opusů význačných evropských choreografů, který v dramaturgii vystřídá inscenaci Amerikana III - Ballettissimo.

Název samotný evokuje jakousi přehršel baletu. Nabídnou ji tři evropští tvůrci v kombinovaném večeru, jehož leitmotivem jsou různé pohledy a možnosti použití klasické baletní techniky současnosti – a to jak v tradičním, tak velmi novátorském slova smyslu.

Představení zahájí 1. Symfonie D dur Gustava Mahlera, opus, který vytvořil umělecký šéf Baletu Národního divadla v Praze Petr Zuska pro svůj soubor v roce 2010 a který měl svou světovou premiéru na výstavě EXPO v čínské Šanghaji.

Závěr večera patří Ludwigu van Beethovenovi a jeho 7. Symfonii A dur v úžasné choreografii Uwe Scholzeho. Tento světoznámý německý tvůrce, který před 10 lety velice předčasně zemřel, byl mnoho let šéfem baletního souboru v Lipsku a je často označován za Balanchina Evropy.

Mezi těmito dvěma symfonickými a již uvedenými díly se jako kontrast objeví opus zcela nový. Jeho tvůrcem je Ital Jacopo Godani, který patří mezi nejpodstatnější a nejosobitější jména současné evropské taneční scény.

Ballettissimo je interpretačně velice náročný večer a doufáme, že bude vyhledávaný nejen „baletomany“.

  • 1. premiéra: 5. 3. 2015 ve Státní opeře
  • 2. premiéra: 6. 3. 2015 ve Státní opeře
  • Reprízy: 8. a 18. 3., 11. 4., 9. 5. 2015

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Národní divadlo - Státní opera... nabízí i další akce

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!