Noc divadel ve Strašnickém divadle bude ve znamení Solidarity

Noc divadel ve Strašnickém divadle bude ve znamení Solidarity

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Bývají noci, kdy jsou všechna divadla zavřená. A člověk nemá, kam jít. A pak noci, kdy jsou všechna otevřená a člověk nikam nejde, protože si nevybral. Divadlo X10 tak pro návštěvníky Strašnického divadla a blízkého okolí chystá na tuto sobotu program, který startuje už od odpoledních hodin.

I letos se totiž Divadlo X10 zúčastní celosvětové akce Noc divadel, jejíž druhý ročník se uskuteční 15.11.2014. Ve Strašnicích začne program už v 16.00 obnovenou premiérou site specific Solidarita, který se odehrává v unikátním urbanistickém celku Strašnic, zkoumá jaké jsou kořeny prvního poválečného pražského sídliště Solidarita. Inscenace vychází z rozhovorů s pamětníky, dobových časopisů a příběhů současných obyvatel. Akce začne v prostoru před Strašnickým divadlem.

Následovat bude v 17.30 Solidární párty, setkání s Bárou Špičákovou, která připravila ochutnávku z připravované knihy Sídliště Solidarita. Právě materiály shromážděné Bárou Špičákovou se staly východiskem divadelního site specific. Kromě výkladu o historii sídliště bude připravena výstava, záznamy vzpomínek  a samozřejmě sousedská atmosféra s kávou a štrůdlem.

Program završí premiéra interiérového site specific projektu Bezradný Marbuel aneb Soirée s Adolfem Wenigem v různých prostorách Strašnického divadla.

Sobotní program ve Strašnickém divadle:

  • 16.00 Parkur - Solidarita

Název seriálu divadelních událostí ve veřejném prostoru PARKUR odkazuje na městský sport „le parkour“ neboli „l´art du déplacement“ čili umění pohybu, umění přemístění, jehož filosofií je volný pohyb městskou krajinou bez ohledu na překážky a jejich svobodné, klidné a sebejisté překonávání. Stejně tak Divadlo X10 vyráží do ulic rozpohybovat běžnou každodennost míst, která skrývají minulé i současné přiběhy a události. Jaké jsou kořeny prvního poválečného pražského sídliště Solidarita? Site specific performance v unikátním urbanistickém celku pražských Strašnic vychází z rozhovorů s pamětníky, dobových časopisů a příběhů současných obyvatel.  A jak je to s tou solidaritou dnes?

Odehrává se v divadle a prostorách sídliště Solidarita, start 16.00 od Strašnického divadla

  • 17.30 Solidární párty
Barbora Špičáková a kol. autorů: Sídliště Solidarita
Výklad, diskuse s autory, výměna vzpomínek, vernisáž výstavy, hudební doprovod, káva a štrůdl
 
  • 19.30 Noc divadel / Rok české hudby

Wenig – Ferenzová – Zembok – Kolihová Havlíková - Bárta / Bezradný Marbuel aneb Soirée s Adolfem Wenigem

Interiérový site specific na motivy libreta Adolfa Weniga Čert a Káča k opeře Antonína Dvořáka, dále libreta Vodník k opeře Boleslava Vomáčky a knihy Kocourkov: z historie  staroslavného města.

Vstup je tento večer samozřejmě ZDARMA, tak dlouho neváhejte a v sobotu se zastavte na Praze 10. A pozor, kapacita je omezena. Více na: http://www.divadlox10.cz

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Divadlo X10

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!