Dnes má premiéru nová inscenace Fidlovačky – Osamělé večery Dory N.

Dnes má premiéru nová inscenace Fidlovačky – Osamělé večery Dory N.

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Dnešním datem počínaje se na scéně Komorní Fidlovačky provede intimní exkurs do života Boženy Němcové, ovšem z trochu jiného než tradičního úhlu - očima její jediné dcery Theodory. Představení inscenuje režisér Adama Skala a prostředkuje tak ideální scénický dovětek k inscenaci Babička. Tu divadlo podle slavné povídky Boženy Němcové uvedlo již před dvěma lety s Eliškou Balzerovou v hlavní roli.

Osud jediné dcery snad nejslavnější české spisovatelky všech dob zaujal autorku textu Milenu Štráfeldovou při práci na rozhlasovém dokumentu o Boženě Němcové, který k 150. výročí jejího úmrtí vysílala stanice Vltava. Sestavila jej především z korespondence B. Němcové, z životopisu Theodory Němcové od V. Úlehly a z monografie M. Pokorné o Josefu Němcovi. Vznikla tak zajímavá výpověď, která zcela mění zažitý pohled na tuto slavnou českou spisovatelku.

„Musím konečně nakrájet to zelí!“ říká si celý večer Dora N. v podání Marty Falvey Sovové. Dnes se k tomu ale ne a ne dostat! Pod nůž se jí pořád pletou vzpomínky na její matku, Naši Slavnou Spisovatelku. Proč se jim tak dlouho vyhýbala? A proč nesnáší pohled do zrcadla? A jaké to vůbec bylo, žít pod jednou střechou s Boženou Němcovou, ve studeném pokoji, kde vlhkem zplesnivěla i postel? Možná se to ale ani dnes nedozvíme, protože Doře N. zkrátka není do řeči...

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Komorní Fidlovačka

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!