Muzeum gastronomie představí kulinářské zvyky i prohřešky slavných osobností

Muzeum gastronomie představí kulinářské zvyky i prohřešky slavných osobností

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Muzeum gastronomie Praha připravilo na podzim sérii výstav „Co jedli slavní Pražané“. Návštěvníkům muzea budou postupně představeny kulinární slabosti historických i současných osobností kulturního a politického světa se vztahem k hlavnímu městu.

Série začíná prvním československým prezidentem T. G. Masarykem. Pro návštěvníky jsou připraveny speciální komentované prohlídky osvětlující stravování pana prezidenta a jeho doby. Návštěvník se seznámí s kuchyní z konce 20. let minulého století, s jejím vybavením a s kuchyňskými pomůckami.

První republika nebyla gastronomickým rájem

První léta československé republiky a první léta TGM v roli prezidenta nebyla z gastronomického hlediska nikterak idylická. První světová válka značně zpustošila celou Evropu a dotkla se i zásobování potravinami v Rakousku-Uhersku. Již záhy po jejím vypuknutí byly stanoveny nejvyšší ceny všech druhů mouky, přídělový systém byl pak zaveden 11. dubna roku 1915 a pokračoval i po vyhlášení Československé republiky, až do 1. července roku 1921.

Přídělové hospodářství se dotklo většiny potravin. Mouka, chleba, mléko, maso, sádlo, cukr i brambory byly na příděl, stejně jako uhlí i textil. Dobové kuchařské knihy odrážely stav zásobování a zohledňovaly císařská nařízení. V týdnu byly předepsány tři bezmasé dny, kdy se nejen nesměly prodávat, ale ani konzumovat masné výrobky. Toto nařízení neplatilo jen pro hostince, ale i pro domácnosti. Autoři kuchařek se tedy předháněli ve vymýšlení úsporných a bezmasých receptů, nebo předpisů na pokrmy z vnitřností. Plíce, ledviny, ani játra nebyly zařazeny mezi masa, stejně jako tlačenka a některé uzenářské výrobky. Zvýšila se konzumace zvěřiny a byl podporován a doporučován chov králíků. V muzeu je možno nahlédnout do „Králíkářské kuchařky“ obsahující více než sto receptů na úpravu králíka.

S ohledem na nedostatek potravin v prvních letech nové Československé republiky je o to ještě sympatičtější pohled na jednoduše a skromně prostřené stoly prezidentovy rodiny.
Alois Kadlec, prezidentův stolník, napsal: „Jestliže mám mluvit o jídle, musím povědět, že pan president vůbec neměl v lásce složitá jídla, která měla bůhvíkolik chodů. Proto taky byla jeho tabule docela jednoduchá. Polévka, předkrm, maso, moučník a dost. Černá káva však po obědě chybět nesměla.

Prezident Masaryk byl milovníkem dobré kávy. Návštěvníci se tak seznámí s dobovou kulturou přípravy kávy. Patří k tomu vedle domácích pražítek na kávu také velmi zajímavé druhy kávovarů. Příležitostně budou připraveny i ochutnávky oblíbených jídel pana prezidenta Masaryka - švestkové knedlíky, oblíbené cukroví, lidově přezdívané Masarykovy dukáty, nebo tradiční guláš.

Na výstavu se dostanete každý den od 1.10. do 31.10. 2014.

Více informací o muzeu najdete na stránkách www.muzeumgastronomie.cz.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Muzeum gastronomie

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!