V Divadle Archa si přečtete Inventář bezmoci

V Divadle Archa si přečtete Inventář bezmoci

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Divadlo Archa vstupuje do podzimní divadelní sezóny unikátním social-specific projektem Inventář bezmoci. Koprodukční projekt vzniká pro Divadlo Archa v režii mezinárodně uznávané Edit Kaldor, která do tvůrčího procesu zapojila více než šedesát obyvatel Prahy od 8 do 93 let.

V Inventáři bezmoci, který dnes dokončí započaté představení, dává dohromady svoje poznatky a zkušenosti s bezmocí více než šest desítek obyvatel Prahy různého věku, profesí, pocházejících z nejrůznějších prostředí. To jim umožňuje klást otázky ohledně sociální, politické i ekonomické struktury, která tvoří kontext jejich životů.

„Pestrá škála individuálních a někdy i přímo osobních situací je zasazena do kolektivního rámce, a stává se tak podnětem k diskuzi. Vytváří impulzy, u nichž nelze zaručit, že zůstanou vždy nevinné či bez rizika. Jde o to znovu si společně představit společnost dohromady, avšak z překvapivě odlišných úhlů pohledu,“ říká režisérka Edit Kaldor.

Ředitel Divadla Archa, Ondřej Hrab k prvnímu premiérovému uvedení jednadvacáté sezóny doplňuje: „Režiserka Edit Kaldor se obrátila na lidi, kteří mají zkušenost s bezmocí a jsou ochotni o tom mluvit. Pro Divadlo Archa tak vzniká unikátní představení, ve kterém je bezmoc vnímána jako rovnocenná ostatním součástem života.“

Inventář bezmoci mapuje desítky lidských příběhů, ve kterých se bezmoc objevuje v různých podobách. „Dokumentární divadelní akce je tak zároveň výjimečnou sociální sondou, která přesahuje hranice divadla“, uzavírá Hrab. Unikátní bylo i zapojení řady organizací angažujících se v pomoci jedincům v nouzi.

Edit Kaldor, původem z Budapešti, emigrovala z Maďarska už jako teenager. Po deseti letech strávených v New Yorku se vrátila do Evropy, nyní žije a pracuje v Amsterdamu, kde vytváří inscenace rozšiřující hranice divadelních konvencí. Její práce byla uváděna v divadlech a na festivalech po celé Evropě, stejně jako v Severní a Jižní Americe, Asii a v Egyptě. Kaldor kombinuje konceptuálně výrazné formy, které je možné zřídka vidět v divadle s osobním přístupem k existenciálním tématům.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Divadlo Archa nabízí i další akce

Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Divadlo Archa

Filmové recenze

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!