Filmový příběh o dvojici Zikmund a Hanzelka vstupuje do kin

Filmový příběh o dvojici Zikmund a Hanzelka vstupuje do kin

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


4. září 2014 vstoupí do kin celovečerní dokumentární snímek režiséra Petra Horkého Století Miroslava Zikmunda. Životopisný film, věnovaný legendárním cestovatelskému dvojici Zikmund a Hanzelka, přináší osobitý pohled na bouřlivé dějiny dvacátého století očima muže, který poznal celý svět. Byl počat za Habsburků, narodil se pět měsíců po vzniku první republiky. Přežil 2. světovou válku, zažil nástup komunismu i jeho pád. StB byl označen jako „nebezpečná osoba nejvyšší třídy nebezpečnosti“. Pobýval v Africe, když zanikal koloniální systém. Setkal se s prezidenty i lovci lebek. Seznámil se s Gagarinem i Hillarym. Zažil nástup demokracie a „všemocného“ kapitalismu…

Já jsem duší, srdcem i zálibou cestovatel, takže pro mě byli Zikmund a Hanzelka od dětství obrovští učitelé. A jako malého prcka mě ani nenapadlo, že je někdy poznám, připadalo mi, že je to všechno strašně dávno,“ vypráví Petr Horký, jak se rodil jeho osobní vztah k slavné dvojici. „Když jsem je potkal poprvé, tak z jejich strany byla patrná určitá rezervovanost. Lidí, kteří se chtěli a chtějí ohřát na jejich slávě, je spousta. Pro mě už jen seznámení s nimi byl obrovský dar. Byly to opravdu postupné, malé krůčky, od opatrnosti k cizím příchozím, až po upřímnost a otevřenost při dalším jednání. Po smrti Jiřího Hanzelky jsme samozřejmě v bližším kontaktu s panem Zikmundem a děj filmu se vypráví jeho prostřednictvím. Ale pochopitelně v něm figurují oba, to je neoddělitelné. Zikmund bez Hanzelky by nebyl tím, čím se stal, a Hanzelka bez Zikmunda také ne,“ vypráví režisér.

Dvojice Hanzelka a Zikmund a dramatické osudy jejich životů i vzrušující dobrodružství se dotkla mnoha lidí. Za svůj život získali a stále získávají stovky a tisíce obdivovatelů.

Celovečerní dokument Století Miroslava Zikmunda uvede 4. září 2014 do kin společnost Bioscop.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!