Znáte symbol baletní dokonalosti Bolšoj balet? V kině Atlas promítají jeho drama Spartakus

Znáte symbol baletní dokonalosti Bolšoj balet? V kině Atlas promítají jeho drama Spartakus

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Bolšoj balet si za dobu své dlouholeté existence získal až mýtické renómé. Tradice souboru se odvíjí už od roku 1776, kdy bylo ještě za Carského Ruska založeno tzv. Velké divadlo, jehož součástí Bolšoj balet je.

Ve 20. století si soubor vybrousil svůj typický, až atletický styl a pyšní se tanečnicemi jako Světlana Zacharova, v současné době největší světová baletní hvězda, nebo Nina Kaptsova, a tanečníky jako Ruslan Skvorcov, američan David Hallberg či Michail Lobukin. Virtuozitou si dobývají srdce diváků po celém světě již řadu let. Současný umělecký šéf Sergej Filin dokáže těžit z obrovské tradice souboru a přenášet ji do souvislostí moderní doby.

Titul Spartakus režiséra Jurije Grigoviče, který formoval styl Bolšoje velkými dramatickými plátny po dlouhých 30 let, kdy se Bolšoj těšil na výsluní největší světové slávy, je jeho nejpopulárnějším baletním dílem. Je to představení s odvážným hrdinou, velkými skoky, velkolepou scénou, kostýmy a sborem. Je to drama plné kontrastů, vznešených idejí boje za svobodu, maskulinního světa, bojových a milostných scén. A podle New York Times dokonce "Velký filmový spektákl plný skoků, lásky, zrady a krásných obrazů!"

Bolšoj balet - Spartakus

V antickém dramatu o povstání otroků bojujících za svobodu se blýskají tanečníci souboru s nejlepší mužskou taneční technikou na světě. Roli Spartaka získal Michail Lokukin. Protiváhu maskulinních skokových variací tvoří krásné milostné duety kreslící do prostoru nekonečně dlouhé linky těl tanečnic. Jako svůdnou a rafinovanou milenku vojevůdce Crassa uvidí diváci největší tanečnici současnosti – dokonalou Světlanu Zacharovou a jako oddanou ženu Spartaka, něžnou Annu Nikulinu.

Libreto bylo volně inspirováno povstáním otroků ve starém Římě. Záznam byl pořízen v říjnu 2013. V kině ATLAS ho můžete vidět už tento čtvrtek od 20:00.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Kino Atlas

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!