Exkurzi do zahradnictví našich prababiček nabízí nová výstava v Botanické zahradě

Exkurzi do zahradnictví našich prababiček nabízí nová výstava v Botanické zahradě

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


V Botanické zahradě hl. města Prahy po celý srpen probíhý výstava květin, které se pěstovaly před sto a více lety. Návštěvníkům budou představeny nevídané druhy květin zámeckých zahradnictví nebo ty, které se pěstovaly za okny venkovských chaloupek a městských domků nebo salonů. 

Výstava Květiny našich prababiček s podtitulem Zahradnictví před sto lety nabídne zajímavou exkurzi do historie pěstování květin v domácnostech, při níž si lidé budou moci prohlédnout nejen samotné rostliny, ale také neobvyklé muzejní exponáty zahradnického nářadí či knih o zahradničení.

Návštěvníci se dozvědí něco o zahradnické zbrojnici, o kruhulích, odprutcích, řezancích a dalších tajích starodávného zahradničení. Seznámí se s některými starými recepty na ochranu rostlin a osvojí si již dávno zapomenuté názvy květin. Uvidí také poslední dochované kravincové květináče, které vyráběly v Plzni – Kožlanech, nebo polozapomenuté kytice z bramborových květů, jež byly ve své době velmi populární.

Výstava připomene také roli květin v životech lidí na přelomu 19. a 20. století. „Mnohé z rostlin sloužily nebo dodnes slouží v domácím léčitelství, jiné se využívaly jako zelenina. Některé květiny byly a jsou symbolem štěstí, pevnosti manželství, Velikonoc, Vánoc anebo ochrany stavení,“ říká Petr Herynek, iniciátor akce, jemuž patří mnohé z exponátů výstavy. „K dostání budou též některé málo známé květiny v historických hliněných květináčích,“ doplňuje spoluautor rozsáhlé expozice.

Botanická zahrada hl. města Prahy chystá po dobu výstavy víkendový prodej pěstebních přebytků. Na akci nebude chybět ani občerstvení v podobě dobových pokrmů ani zajímavé přednášky a semináře.

Výstava potrvá od 1. do 31. srpna 2014 a bude se konat v prostorách Areálu Sever 
denně od 10 do 19 hodin

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!