Festival demokracie "Zlínské jaro" odstartuje už tento čtvrtek

Festival demokracie "Zlínské jaro" odstartuje už tento čtvrtek

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Čtvrtý ročník Zlínského jara, festivalu demokracie a občanské společnosti, bude letos věnován Janu Palachovi, individuální odpovědnosti a zviditelnění nevládních neziskových organizací.

Festivalu se zúčastní řada osobností jako Olga Sommerová, Karel Schwarzenberg, Jiřina Šiklová, Daniel Kroupa, Bohdan Holomíček a další. V Městském divadle se bude diskutovat o událostech sklonku 60. let v Československu, Rekonstrukci státu, EU a Ukrajině nebo o tom, "O čem sní ženy".

Otevřena bude rozsáhlá výstava fotografií "Jan Palach 16. - 25. 1. 1969" ve Photogether gallery pod Zlínskou poliklinikou a výstava neziskových organizací "Normální je pomáhat" ve vestibulu divadla. Festival zakončí oslava občanské společnosti na nám. Míru vyplněná prezentacemi organizací - aktivitami pro děti i dospělé, společně s koncerty "Podřevnického verpánku". 

Zlínské jaro: výstava "Jan Palach 16. - 25. 1. 1969"

Hlavním záměrem projektu je představit veřejnosti u příležitosti 45. výročí tragické smrti Jana Palacha rozsáhlý soubor fotografií předních českých autorů z bouřlivých událostí, které následovaly v Praze po jeho sebeupálení 16. ledna až do 25. ledna 1969, kdy se v ulicích Starého Města konal jeho mohutný manifestační pohřeb. Epilog projektu tvoří fotografie ze dne 26. ledna, kdy VB zasáhla proti demonstrantům na Václavském náměstí a ze dne 28. ledna, kdy byla provedena tzv. sadová úprava pomníku sv. Václava, což mělo zamezit přístup k pomníku. Unikátní je soubor fotografií M. Hucka z pohřbu Jana Zajíce ve Vítkově ze dne 3. března.

Výstavu doplní také 20 panelů FF UK, Národního muzea a Ústavu pro studium totalitních režimů, na kterých se lze seznámit s archivními materiály a dobovými dokumenty.

Místo: Photogether gallery, kryt pod Zlínskou poliklinikou
Termín: 8. 5. – 5. 6. 2014 (denně 10 – 17)
Vstupné: 60 Kč / 30 Kč (studenti, důchodci, ZTP)
Vernisáž: 8. 5. 2014 v 17 hodin.
 

Zlínské jaro: výstava "Normální je pomáhat"

Výstava Normální je pomáhat je věnovaná činnosti nevládních neziskových organizací Zlínského kraje. Výstavy se zúčastní 27 neziskovek. Můžete se seznámit s prací mnoha dobrovolníků a aktivních občanů. Každá organizace se prezentuje vlastnoručně vyrobeným panelem.

Místo: Městské divadlo Zlín - vestibul
Termín: 9. 5. – 31. 5. 2014
Vernisáž: 9. 5 2014 v 15 hodin.

Program Zlínského jara 2014

8. května: SÍLA OSOBNÍ OBĚTI

  • 17:00 Jan Palach 16. - 25. 1. 1969 - vernisáž výstavy, Photogether gallery v krytu pod Zlínskou poliklinikou
  • 19:00 Pražské jaro a zima - diskuse o událostech sklonku 60. let v Československu a Janu Palachovi, MDZ -Studio Z, 90 min., vstupné 20 Kč - Hosté: Bohdan Holomíček - dokumentární fotograf, Michal Ježek - organizátor vzpomínkových akcí na FF UK, Jiřina Šiklová - socioložka a publicistka

9. května: DEMOKRACIE JAKO CESTA

  • 9:00 Hra aneb Jak mladý Angličan viděl český rok 1968 - divadelní představení, MDZ - Studio Z, 55 min., vstupné
  • 10:30 Rekonstrukce státu  - diskuse s iniciátory projektu, který hýbe českou politikou, MDZ - Studio Z, 90 min., vstupné 20 Kč - Hosté: Jiří Boudal - sociolog, Pavel Franc - právník
  • 15:00 Normální je pomáhat - vernisáž výstavy neziskových organizací, foyer divadla
  • 18:00 Ukrajina a EU  - diskuse o aktuálních výzvách Evropské unie a především o dění na Ukrajině, MDZ - Studio Z, vstupné 20 Kč - Hosté: Daniel Kroupa - filosof, politik, Karel Schwarzenberg -  poslanec, exministr zahraničí

10. května: O ČEM SNÍ ŽENY

  • 17:30 Popelčin komplex - projekce dokumentu Olgy Sommerové a diskuse o ženách a emancipaci, MDZ - Studio Z., vstupné 20 Kč - Hosté: Dana Kyndrová - dokumentární, fotografka, Olga Sommerová - filmová dokumentaristka, Jiřina Šiklová - socioložka a publicistka
  • 21:00 Návrat Agnieszky H. - projekce dokumentu / multikino GAC / vstupné 50 Kč

11. května: HLAS OBČANSKÉ SPOLEČNOSTI

  • Aktivity pro děti i dospělé na nám. Míru.
  • 13:00 - 18:00 Jarmark neziskovek: prezentace organizací - stánky, hry, workshopy,... (po celém náměstí)
  • Podřevnický verpánek (pódium)
  • Koncerty a představení, dětské taneční soubory, ...
  • 15:30 POHODA - sextet z Nového Jičína
  • 17:00 JAZZZUBS - extravagantní dixielandová kapela ze Zlína

Více na stránkách: http://www.zlinskejaro.cz/

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!