Za měsíc se uskuteční festival Svět knihy 2014

Za měsíc se uskuteční festival Svět knihy 2014

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Největší český festival věnující se knihám se pomalu blíží. V pořadí již 20. ročník světa knihy přinese opět spoustu zajímavých akcí, autogramiád i besed. Přinášíme první ze série článků, které budou odhalovat jeho program.

Svět knihy se uskuteční 15. – 18. května 2014 na Výstavišti v pražských Holešovicích.

Čestným hostem pro letošní rok se stalo Maďarsko. Festival opět nabízí několik rámcových programových bloků:

Odraz historie v literatuře

Historická literatura patří po mnoho let k oblíbeným literárním žánrům. Ve spolupráci s časopisem Index on Censorship a se zahraničními partnery proběhne debata věnovaná vývoji literatury v postkomu-nistických zemích po pádu Berlínské zdi v rámci udílení ceny Jiřího Theinera (pátek 16. 5. od 16.00 v Literárním sále).

Čteme jedním dechem II. - Fantasy & Sci – fi

- další díl obsáhlejší programové části věnované nejčtenějším žánrům je připravován ve spolupráci s Akademií fantasy, sci-fi a hororu, časopisy Pevnost a XB-1. Jeho součástí budou čtení, výstavy, debaty i kolektivní prodejní místo nakladatelů, jejichž profil je věnován především tomuto tématu. Pořadům zaměřeným na fantasy a sci-fi bude vyhrazen speciální prostor v pravém křídle Průmyslového paláce.

Kolik podob má kniha?

- v době, kdy se dynamicky vyvíjí formát knih, chceme pořady i výstavami (např. 10letou retrospektivní ukázkou knih oceněných v rámci ceny Nejkrásnější knihy ČR) upozornit na vývoj knižního designu v historickém průřezu až po digitalizaci tisku a využití moderních technologií po elektronické a audio-vizuální zpřístupnění literárních textů. Návštěvníci se mohou těšit na rozšířenou expozici antikvářů s výstavou věnovanou dílu Ladislava Sutnara v levém křídle paláce.

Vaříme s knihou

- v letošním se roce se opět můžete těšit na prezentace kuchařů a autorů kuchařek ve foyer Průmyslového paláce.

Výročí v roce 2014

- rok 2014 je rokem významných výročí historických událostí i životních dat významných literárních osobností, jež budou připomenuty v rámci pořadů doprovodného festivalu.

Historická výročí: 100 let od počátku 1. světové války, 75 let od zahájení 2. světové války, 25 let od pádu Berlínské zdi a Sametové revoluce, 15 let od vstupu ČR do NATO, 10 let od vstupu ČR do EU.

Výročí významných osobností: Bohumil Hrabal (100 let od narození), Jiří Kolář (100 let od narození), Jan Zábrana (30 let od úmrtí). Jejich dílo připomenou pořady i výstavy přímo na veletrhu i večer ve městě (např. v Divadle Viola).

Již o víkendu Vám přineseme článek o některých spisovatelích, které budete moci na festivalu vidět a nechat si od nich podepsat svou knihu. I letos se jedná o velice zajímavá jména.

Vstupné:
čtvrtek, 15. května
120 Kč jednodenní vstupné (především pro odbornou veřejnost a tisk)
pátek – sobota, 16. - 17. května
100 Kč jednodenní vstupné
50 Kč děti a mládež 6 - 18 let, studenti, držitelé průkazu ZTP, důchodci
200 Kč rodinné vstupné – (2 platící dospělí, 1 – 2 děti do 15 let zdarma)
neděle, 18. května
50 Kč jednotné vstupné

200 Kč permanentní průkaz (vstupenka na 4 dny)

zdarma 1 - 2 děti (do 15 let) v doprovodu 2 platících dospělých osob, držitelé průkazů ZTP/P s jedním doprovodem

http://sk2014.svetknihy.cz/

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Výstaviště Holešovice -... nabízí i další akce

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!