Týden staré hudby chystá od 11. do 16. ledna brněnská JAMU

Týden staré hudby chystá od 11. do 16. ledna brněnská JAMU

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Hudba minulých století od baroka po raný romantismus, ale i světové premiéry soudobých skladeb, zazní v projektu Týden staré hudby, který připravila Hudební fakulta Janáčkovy akademie múzických umění v Brně. Akce se uskuteční od 11. do 16. ledna a má na programu semináře, mistrovské kurzy a koncerty, na které je volný vstup. Koncerty se uskuteční v sálech pořádající fakulty, závěrečný večer v Divadle na Orlí. Celý týden se koná pod záštitou evropského projektu EUR-TEXT: zpět do budoucnosti!, jehož cílem je vytvoření dialogu mezi současným uměním a evropským kulturním dědictvím.  Jde také o podporu mladé generace umělců nejen v oblasti hudby, ale také výtvarného umění či módního návrhářství.

Celý projekt je současně prezentací nově připravovaného oboru Interpretace staré hudby, který má být po předchozí akreditaci na JAMU otevřen v novém akademickém roce a bude nabízet studium sólových nástrojů se zaměřením na starou hudbu a její autentickou interpretaci. Takto prakticky zaměřený obor jiná tuzemská vysoká škola dosud nenabízí a JAMU by tak měla získat v tomto ohledu prvenství. V zahraničí je výuka dobové hry již běžná.

Dopolední bloky Týdne staré hudby nabídnou semináře a mistrovské kurzy violoncella, klarinetu, flétny, klávesových nástrojů, houslí, lesního rohu, violy a kontrabasu. Posluchače autenticky prováděné hudby jistě zaujme pět koncertů s pozoruhodným programem. V pondělí od 19.30 zazní skladby W. A. Mozarta, L van Beethovena, J. K. Vaňhala a J. Haydna v podání studentů předmětu Klasicistní komorní hra na HF JAMU. Úterní Hudební soirée nabídne znovuobjevené skladby z českých a moravských archivů, které edičně upravovali studenti HF JAMU v rámci projektu EUR-TEXT.

Ve středu se v aule HF JAMU v 19.30 hod. představí pedagogové z francouzské Abbaye aux Dames (členové pařížského Orchestre des Champs-Elysées), HF JAMU a hosté. Ve čtvrtek v 11.00 si mohou v Aule HF JAMU posluchači vychutnat Hudební matiné se zákuskem a skladbami komorních souborů nastudovanými  během Týdne staré hudby.

Projekt vyvrcholí čtvrtečním velkým koncertem EUR-TEXT: Contemporary Sounds, na kterém vystoupí komorní soubory orchestru Jeune Orchestre Atlantique a HF JAMU a ve světové premiéře zazní nové skladby pro historické nástroje mladých autorů z ČR, Polska, Malty a Francie. Skladatelé se inspirovali kompozicemi skladbami ze starších období. Tento koncert v Divadle na Orlí začíná v 19.30 hodin, vstup na něj je jako na ostatní akce volný, ale je nutná rezervace na e-mailu obrslikova@jamu.cz nebo na telefonním čísle 724 860 624.

Mistrovské kurzy jsou určeny k aktivní účasti studentům HF JAMU, zúčastnit se jich však pasivně mohou také zájemci z jiných škol či veřejnost. Podrobný program lze nalézt na webové adrese http://hf.jamu.cz/.

Více informací a kontakt: Luboš Mareček, marecek@jamu.cz

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Divadlo na Orlí

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!