Zdeněk Svěrák získal čestný doktorát za přínos české literatuře

Líbí? Pošlete to dál...
Zdeněk Svěrák získal čestný doktorát za přínos české literatuře

Ve středu 25. března 2015 získal herec, spisovatel, dramatik, textař a učitel Zdeněk Svěrák čestný titul doctor honoris causa za přínos české literatuře. Titul mu byl udělen po jednomyslném schválení akademickou radou Univerzity Hradec Králové.

Slavnostního aktu se zúčastnili všichni zástupci významných českých univerzit a vysokých škol. Programem velmi formálně a zároveň humorně provedl kancléř univerzity PhDr. Ondřej Tikovský PhD., o kulturní stránku se postarala katedra hudební výchovy a zazněly tři známé skladby Zdeňka Svěráka a Jaroslava Uhlíře.

V laudáciu byly zmíněny všechny kvality, kterých známý umělec dosahuje: jeho smysl pro inteligentní humor, cit pro český jazyk, nadání pro vzdělávání a mnoho dalšího. Vše se snad ani vyjmenovat nedá. Z jeho tvroby zazněly vzpomínky na Cimrmany, oskarového Kolju, filmy a pohádky, písničky pro děti, pořady Hodina zpěvu a Diktát.

Na slavnostní předání čestného doktorátu se přišlo podívat i mnoho studentů, mnozí ale měli tu smůlu - a patřila jsem bohužel mezi ně - a nedostali se do auly. Vše ale bylo možné sledovat v přímém přenosu ve vedlejších učebnách.

Když se odbyly všechny formální náležitosti, shromáždění se z auly přesunulo do dvorany Objektu společné výuky Univerzity Hradec Králové, kde celý akt probíhal, a počalo se gratulovat, podepisovat a fotit. Celá dvorana byla obsypaná přihlížejícími studenty, kteří nadšeně panu doktoru Svěrákovi tleskali. Na ceremoniálu samozřejmě nechyběla manželka Božena Svěráková, která přiznala, že je trochu nesvá, přeci jen bude mít za manžela doktora. :-)


Hledejte :-)

26.3.2015 | Markéta Sýsová

 

Nejčtenější za poslední týden

Máš k tomu co říct?

...tak to řekni

Za tvůj názor budeme rádi. Nejprve se ale přihlaš.