Divoká stvoření jižních krajin

Divoká stvoření jižních krajin80%

Už dnes 9. 8. přichází do kin celovečerní debut režiséra Behna Zeitlina Divoká stvoření jižních krajin (Beasts of the Southern Wild). Příběh inspirovaný osudy lidí zasažených hurikánem Katrina v jižní Louisianě.

Šestiletá Hushpuppy žije sama se svým tatínkem Winkem uprostřed bažinatého kraje v mrtvém rameni řeky, který je oddělen od okolního světa ochrannou hrází. Kromě ostatních několika mála obyvatel kteří Lavor obývají, nemá malá hrdinka nikoho. Upíná se tedy na svůj svět, ve kterém se soustředí na okolní přírodu, která je spletena z živých dýchajících organismů a je přesvědčená, že celý vesmír závisí na tom, aby do sebe všechno správně zapadalo, a když se jediná částečka zhorutí, byť i ta nejmenší, zhroutí se celý vesmír. Vše probíhá relativně v poklidu, a to až do doby, než přijde silná bouře, díky které se zvedne voda a zaplaví celý Lavor. Svérázní obyvatelé osady se snaží vyčkat do doby, než voda zase opadne. Po 14ti dnech se však nic nemění, jen jídlo dochází a zvířata hynou, proto se osadníci rozhodnou pro riskantní krok – strhnout hráz. Ani to je však nezachrání, celá osada se musí povinně vystěhovat na druhou stranu hráze – na civilizovaný sever. V nemocnici, kde většinu obyvatel umístí, Hushpuppy zjistí, že je její tatínek vážně nemocný a že už se nemůže vrátit do rodného Lavoru.

V hlavních rolích neherci

Hlavní hrdinku ztvárnila v té době pětiletá Quvenzhané Wallis, která zvítězila v konkurzu mezi 3500 uchazečkami. Quvenzhané pochází z Houma v Lousianě, kde navštěvuje třetí třídu základní školy. Role ve filmu Divoká stvoření jižních krajin byla pochopitelně její první filmovou zkušeností, ale vzhledem k výkonu, který podala, si troufám tvrdit, že se rozhodně nejedná o roli poslední. Jako Hushpuppyn tatínek Wink zazářil rodák z New Orleans Dwight Henry. Skoro se nechce věřit, že i pro Dwighta bylo hraní ve filmu novou zkušeností. Tento sedmačtyřicetiletý otec pěti dětí se totiž živí jako obchodník a kavárník. Ke hraní v tomto snímku se nechal dlouho přemlouvat, a to hlavně proto, že měl strach, že by mu po dobu natáčení zkrachovala pekárna, kterou vede.

Snímek teprve třicetiletého Zeitlina, který je zároveň spoluautorem hudby, způsobil poprask jak ve světě na festivalech v Cannes a Sundance, tak i u nás na Karlovarském festivalu, kde sklidil obrovský úspěch. Mladý režisér se drží neotřelé zásady: „Chci být v životě i při natáčení filmu obklopen odvážnými, statečnými, dobrosrdečnými lidmi. Nezáleží na tom, kolik chaosu a katastrof to způsobí, protože je prožíváte s lidmi, které milujete, a nakonec jsou z toho nespoutané, odvážné a dobrosrdečné filmy, a to je pro mě mnohem důležitější než plynulá jízda kamery.“ Snad i toto Zeitlinovo přesvědčení přispělo k tak silnému filmovému výsledku.

Filmové překvapení

Film Divoká stvoření jižních krajin je strhující překvapivý příběh. I když se děj odehrává v prostředí, které je pro nás středoevropany velmi vzdálené, budete okamžitě vtaženi do okouzlujícího a určitým způsobem přitažlivého částečně fantaskního světa. Snímek je více než zdařilým celovečerním debutem, před kterým nezbývá než jen smeknout.

Názor informuji.cz: 80%

Kdy a kde dávají film: Divoká stvoření jižních krajin

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!