Prvok, Šampón a ti další. Hartl léčí krizi středního věku stereotypním humorem se špetkou nahoty

Prvok, Šampón a ti další. Hartl léčí krizi středního věku stereotypním humorem se špetkou nahoty35%

Spisovatele Patrika Hartla (nejen kvůli jeho smíchu) jedni milují a druzí nenávidí. Nic mezitím. A podobně na tom bude nejspíš i jeho v pořadí druhý film Prvok, Šampón, Tečka a Karel. Někteří jistě najdou zalíbení v jednoduchém humoru a pohledu na nahé protagonisty, jiní ale opět ztratí kousek víry v české komedie.

Krize středního věku. Téma ve světě humoru tolikrát omílané, že ho bez ostychu můžeme nazvat klišoidním. Léčí se prý nákupem drahého sporťáku nebo pořízením mladé a krásné ženy. U obojího se pak žádá naleštěný podvozek.

Ano, předešlý odstavec jasně ukazuje, že právě tohle téma přímo vybízí k prvoplánovému humoru okořeněného trochou sprosťáren. Neměl by jít ale umělec dál než za hospodské vtípky ceněné zejména po vypitém pátém pivu? Hartl si to nemyslí. Naopak v novém snímku jasně ukazuje, že podstatné je hlavně nebýt sr**.

A kdo je vlastně Prvok, Šampón, Tečka a Karel? Název odkazuje na tři přezdívky a jedno jméno hlavních hrdinů v podání Martina Pechláta, Davida Švehlíka, Hynka Čermáka a Martina Hofmanna. A už jejich charaktery jsou jako vystřižené z učebnice stereotypního humoru – jde o otce, sukničkáře, panice a podnikatele. A ačkoli Hartl chtěl podle svých slov vytvořit výjimečný snímek, už tímto „škatulkováním“ se potopí do moře průměrnosti.

Zlom v 'p*č* farmě'

Začátek přitom vyhlíží slibně. Nápadité úvodní titulky okamžitě vtáhnou diváka do děje a herecké obsazení mu dá i naději, že se snad konečně zasměje. Se slovy "p*č* farma" se ale začne lámat chleba. Příznivci kýčů a sprostého humoru si přijdou na své, ostatní se ale místo toho začnou nenápadně rozhlížet po několika rozesmátých tvářích v potemnělém kinosále a snaží se občas alespoň zvednout koutek, aby si nepřipadali jako prudérní idioti.

Problém ale není v tom, že by někteří diváci byli nadměrně slušní nebo korektní. Jde o to, s jakou jednoduchostí až trapností Hartl ke scénáři přistupuje. A nejen k humoru, ale i samotnému ději. Čtyři samostatné příběhy u sebe drží jen jedna sázka středoškolských kamarádů, které nakonec spojí rádoby šokující a srdcervoucí konec. Víc se spisovatel, scenárista a režisér v jedné osobě nad materiálem nezaobírá.

Motivace jednotlivých hrdinů je pak divákům záhadou, musíme se spokojit s tím, že každý jejich krok vede heslo "nebuď sr**". Více než dvě hodiny jsou tak snesitelné jen díky kvalitním hereckým výkonům a počítání holých zadků na plátně, které ale bohužel na rozdíl od oveček neuspávají. I přes snahu být výjimečný tak Prvok, Šampón a ti další spadli do zapomenutelného průměru českého komediálního rybníčku. A to přesto, že si ve filmu zahrály cameo snad všechny ryby, které v něm za posledních deset let smočily ploutev.

Filmu jsme se věnovali v podcastu KulTýden, kde si poslechněte rozhovor s Patrikem Hartlem.

Názor informuji.cz: 35%

Kdy a kde dávají film: Prvok, Šampón, Tečka a Karel

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!