Prometheus přinesl více otázek než odpovědí

Prometheus přinesl více otázek než odpovědí80%

Když jsem minulý rok viděl první trailer k novému filmu režiséra Ridley Scotta, byl jsem z toho úplně mimo. Prometheus v traileru jasně ukazoval, kam bude směřovat a z čeho vychází. Od té doby jsem do sebe nasával každou novinku a další zveřejněné záběry. Myslím, že jsem v tom nebyl sám a podobně dopadla většina fanoušků vetřelců a sci-fi žánru.

Čím více se blížila premiéra Promethea, tím více ve mně uzrávala touha film vidět. Před pár týdny jsem dokonce oprášil alliení kvatrologii a prožil trochu osliszlý a sevřený den ve společnosti Ripleyové a jejích "miláčků".

V tomhle ohledu tedy udělala produkce Promethea kvalitní práci. Takhle nažhavený na nějakou filmovou novinku jsem totiž ještě nebyl.

Teď by se asi hodilo napsat, jak jsem byl po pátečním shlédnutí oné pecky zklamaný a vyvedený v omyl. Jenže já jsem to v sobě nechal dozrát, srovnal si myšlenky a podíval se na Promethea ve své hlavě a se střízlivějším úsudkem znovu. Bylo to třeba! Producenti a mediální masírka to totiž s tím hypem trochu přestřelili a nastavili pomyslnou laťku příliš vysoko.

Co vlastně vedlo Ridley Scotta k tomu natočit po dlouhých 33 letech další sci-fi/horor z prostředí jiné planety a se zvířátkama, které se ani za mák nepodobají domácím mazlíčkům? Scott se nechal slyšet, že tou prvotní myšlenkou na realizaci Promethea byla právě scéna z prvního Vetřelce (1979), kterého sám stvořil a kde položil základy tomuto filmovému žánru. Jistě si vzpomenete na tuto krátkou scénu, kde několik členů posádky lodi Nostromo zkoumá ztroskotané vesmírné plavidlo a kromě líhně vetřelců zde objeví tajemnou bytost s roztrženu hrudí. Právě myšlenky na to, kdo je tato bytost, jak se na planetu plnou vetřelců dostala a má-li s nimi něco společného, mě od prvního shlédnutí Vetřelce trápily. Naštěstí trápily i Scotta, který se je rozhodl zodpovědět v novém Prometheovi.

Děj Promethea se točí právě kolem těchto neznámých bytostí. Bytostí, které, jak věří dva mladí archeologové Elisabeth Shaw (Noomi Rapace) a Charlie Holloway (Logan Marshall-Green), jsou našimi stvořiteli. Mají k tomu důkazy v podobě piktogramů z dávných civilizací, které se jim postupně podařilo rozkrýt a které ukazují na stejné a jediné místo ve vzdáleném vesmíru. Archeologové se spolu s dalšími badateli vydávají v kosmické lodi Prometheus na cestu, na jejímž konci chtějí nalézt odpovědi na nejzákladnější otázky lidského bytí. Odpovědi, které dostanou se jim však moc líbit nebudou...

To je ve stručnosti děj celého dvou hodinového Promethea. Bohužel, děj a scénář jsou právě tím nejslabším článkem filmu. Scénáristi Jon Spaihts a Damon Lindelof toho za sebou moc nemají. Tedy alespoň co se týče Spaihtse,  mimo Promethea má za sebou jen scénář k The Darkest Hour.  Lindelof má na kontě kromě filmu Kovbojové a vetřelci (ten moc neoslnil) i seriál Ztraceni (LOST), který mě sice některými myšlenkami uchvátil, ale celkově vyzněl tak nějak do ztracena...

Tihle dva prostě na Promethea neměli a je škoda, že se místo do 3D neinvestovalo pár dolarů do kvalitnějšího scénáře. Ten totiž skvělé efekty a dobrá atmosféra nezachrání.

Když už jsem zmínil tu atmosféru... Pokud si pustíte poslední trailer Promethea, tak záběry z filmu, hudba a skličující prvky, co se v těch 2 minutách odehrávají ve vás nabudí dojem totální odepsanosti a strachu. Tenhle pocit prodával Vetřelce a bude prodávat i Promethea. Bohužel v Prometheovi je to jen pár (desítky) minut. Prometheus se totiž dá rozdělit na několik částí. Jsou tu části vysvětlovací, lekací, atmosferické a skličující. Těch skličujících je bohužel nejméně. Osobně se mi asi nejvíce líbí první čtvrtina až třetina filmu, která se podobá původnímu Vetřelci (teď myslím atmosféru). Postupné objevování, vyobrazení opuštěné planety a strach z neznáma skvěle fungují. Průzkumná mise do tajemných objektů, nepředvídatelný android (vzpomeňme na trable Ripleyové) a posádka lodi, kterou platí zámožný a zvědavý stařec nám postupně odkrývají tajemnou tvář našich stvořitelů a vyslovují další a další otázky.

Po této atmosferické části se bohužel začne děj i celý film měnit na akčně laděný vysvětlovací "rádoby horor", kde  postupně (klasicky) umírají jednotliví členové posádky. Tohle postupné umírání a ničení vyvrcholí přežitím Elisabeth a zrozením prvního z vetřelců...

Jak jsem psal výše, je velká škoda, že se scénáře nechopilo nějaké eso v oboru, Prometheus mohl být jasným filmem roku. Takhle bude pro většinu nabuzených diváků asi zklamáním. Pokud však od Promethea nic čekat nebudete, překvapí vás! 3D efekty, veškeré technické "hračky", triky, samotná planeta, stvořitelé a zmíněná atmosféra jsou na špičkové úrovni. Jen je prostě škoda toho, že se Scott více nepřiblížil svému Vetřelci a místo totálního ždímání sevřené atmosféry až k nedýchatelným momentům se přiklonil k odlehčení ve formě vtípků a akce. Škoda, ale i tak milovníkům sci-fi doporučuji.

PS: Možná že nám Ridley Scott vše dovysvětlí v pokračování na které si nechal slušně pootevřená vrata...

Názor informuji.cz: 80%

Kdy a kde dávají film: Prometheus

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Prometheus přinesl více otázek než odpovědíPrometheus přinesl více otázek než odpovědíPrometheus přinesl více otázek než odpovědí
 

Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!